Regeringen har i dag torsdag præsenteret sit energiudspil. Minister Esben Lunde Larsen har følgende kommentarer til udspillet.

- Regeringen lægger op til, at vi fra 2022 investerer 4,8 mia. kroner i biogas over de næste 20 år. Det gør vi, fordi biogas har en række fordele for både landbruget og samfundet. Der er ingen tvivl om, at den udbygning af biogaskapacitet i Danmark, som regering lægger op til, styrker de fremtidige vækstmuligheder i landbrugssektoren. Det giver landmanden mulighed for at komme af med gyllen på en måde, der er til fordel for landmanden og miljøet, og det kan gøre det nemmere for den enkelte landmand at udvide. Det skaber øget økonomisk aktivitet i dele af Danmark, hvor der er brug for at fastholde og skabe vækst og beskæftigelse, siger Esben Lunde Larsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget konkurrence

Regeringen vil have øget konkurrence mellem de grønne teknologier. Det betyder, at store grønne teknologier som vindmøller og solcelleanlæg sammen med blandt andet biomasse skal konkurrere indbyrdes om at give danskerne mest mulig grøn energi for pengene.

Støtteordninger og rammebetingelser bør indrettes, så de mest effektive løsninger vinder frem, og så konkurrencen mellem teknologierne skærpes.

- Biogas er en strategisk vigtig del af energisektoren, fordi den kan levere vedvarende energi, der kan lagres og bruges på de vindstille dage. Biogasproduktion kan også bidrage til, at det bliver nemmere og mere rentabelt at fordele næringsstoffer fra husdyrgødning til de arealer, hvor der er brug for det. Og så kan biogassektoren levere eftertragtede CO2-reduktioner i landbruget og transportsektoren. Ikke mindst, hvis det bliver muligt at målrette biogassen til tung transport som fx busser og lastbiler, siger Esben Lunde Larsen.

Fri af fossile kilder

Regeringen lancerer et omfattende energiudspil, som skal sikre, at mindst halvdelen af Danmarks energibehov er dækket af vedvarende energi i 2030. Samtidig sigter planen mod, at Danmark er fri af fossile energikilder i 2050. Regeringen vil gøre energien i Danmark både grønnere og billigere

- Regeringen ønsker at den nye biogaskapacitet skal have en så stor samfundsøkonomisk effekt som muligt, og udspillet indeholder derfor en prioritering af eksisterende biogaskapacitet og en investering i ny biogaskapacitet. En markant investering i udbygningen af biogas er et meget konkret eksempel på, hvordan regeringen prioriterer cirkulær økonomi. I stedet for at den enkelte landmand skal købe kunstgødning, der bl.a. er hentet i en mine, så skal vi i langt højere grad sikre en udvikling, hvor det bliver rentabelt at genbruge de næringsstoffer, vi allerede har i vores husdyrproduktion. Og samtidig mindsker vi risikoen for, at næringsstoffer ender i vores søer og vandløb, siger Esben Lunde Larsen.