Kampen om julemaden står oftest mellem anden og flæskestegen. Efter en veloverstået jul ser Videnskab.dk tilbage på, om grisen eller anden historisk set har den længste tradition på de danske juleborde.

Videnskab.dk har kontaktet Irene Hellvik, der er kulturhistoriker og tidligere museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum, der nu hedder Det Grønne Museum. Hun er ikke i tvivl om, hvilken kødret der historisk har været mest udbredt på de danske juleborde - og som derfor kan kaldes den mest traditionelle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880'erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem, siger Irene Hellvik.

Anden var finere

Der er igennem tiden også spist en del ænder, men det var hos de mest velhavende borgere i byerne, at de kom på borderne.

- I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk - eller tysk - inspireret, siger Irene Hellvik.

- Det var også finere og dyrere med and, fordi det ikke var alle, der havde mulighed for at få fat i en, siger hun.

Videnskab.dk har også talt med kogebogsforsker Caroline Nyvang, seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek, der supplerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Svinet var en nationalspise. Og ved højtider valgte man at spise nationalt - undtagen blandt de frankofile i byerne. Man slagtede grisene i november og nød godt af dem i julen, siger Caroline Nyvang.