Danskerne er det folk i EU, der er mest imod, at der bruges flere penge på landbrugsbudgettet. Det viser en ny meningsmåling om EU-borgernes holdning til landbruget, som Kommissionen lige har offentliggjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun 15 procent af danskerne står bag en forøgelse af landbrugsstøtten over de næste ti år, hvilket er langt det laveste i hele unionen, viser det såkaldte Eurobarometer. Kun otte procent herhjemme synes, at støtten lige nu er for lav, mens 28 procent synes, at den er for høj.

Over halvdelen af danskerne synes til gengæld, at landbrugsmidlerne, der lige nu udgør cirka 40 procent af EU-budgettet, ligger på et passende niveau.

Danskerne er også dem i unionen, der er stærkest imod, at landbrugsstøtten skal bruges til at stabilisere indkomsten for landmændene i perioder med udsving i priser og høstudbytte. Ligesom kun 28 procent mener, at det er landbrugspolitikkens rolle at sikre bønderne en ok levestandard - det laveste i hele unionen.

EU's landbrugspolitik - hvad er det?

Spørger man danskerne, hvad EU's landbrugspolitiks hovedformål bør være, svarer 75 procent, at den skal sikre gode, sunde og sikre fødevarer, hvilket er det højeste i unionen.

65 procent mener, at landbrugspolitikken skal sikre miljøet og være med til at beskytte mod klimaforandringerne - en holdning, der kun overgås i udbredelse hos svenskerne. Danskerne er derimod meget mindre tilbøjelige end EU-flertallet til at mene, at EU skal sikre forbrugerne lave priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hertil skal dog tilføjes, at kun en tredjedel af de cirka 1000 adspurgte danskere havde hørt om EU's fælles landbrugspolitik, hvilket placerer Danmark et stykke under EU-gennemsnittet.

Glade for teknologi

På spørgsmålet om, hvad landmændenes rolle bør være i samfundet, svarer de fleste danskere samstemmende med målet for landbrugspolitikken, at de skal forsyne befolkningen med sund og sikker mad. Til gengæld mener kun 14 procent af danskerne, at landmændene skal sikre et udbud af kvalitetsfødevarer, hvilket er det laveste antal i hele unionen.

Til gengæld er vi herhjemme ikke bange for at give landbruget nye opgaver og se muligheder i ny teknologi. 91 procent af danskerne mener, at landbruget skal bidrage med produkter, der skal forvandles til fornybar energi som biogas, biomasse eller biobrændstoffer.

Og 87 procent af danskerne mener, at landbruget "skal udnytte fremskridtene i bioteknologien", hvilket på trods af den hidsige debat som for eksempel GMO'er ofte fremprovokerer, placerer os lunt på en sjetteplads i teknologientusiasme, et godt stykke over gennemsnittet i unionen.