Lyt til artiklen:

Få overblik over dit energiforbrug og spar penge

00:00
Hastighed: ???x
04:34

De fleste ved hvor meget strøm de bruger på deres gårde. Sådan cirka, hver måned og hvert år, i hvert fald. Men i en fremtid med CO2-afgift, og krav om ESG-rapportering er det overordnede forbrug måske ikke helt nok at kende til.

Måske kan der være behov for at kunne opgøre sit elforbrug fordelt på lys, foderblander, malkemaskine, foderanlæg og andre ting, som alle kræver energi. Det kan være svært, hvis man kun har én elmåler, men Easysmartfarm har et bud på en løsning, det fortæller direktør Erik Midtgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at digitalisere energiforbruget, så har du konkrete data du kan bruge som input til ESG rapporter. Du kan se hvad du bruger, og dokumentere hvad du laver. Du har konkrete tal for, hvor meget strøm du bruger på fodring, på mælkekøl, på robotter, siger Erik Midtgaard.

Data kan bruges helt konkret til at identificere dele af bedriften, som måske kan energioptimeres med en besparelse til følge. Desuden er flere banker så småt begyndt at stille krav til ESG-rapporter, i forbindelse med lån, og derfor er gode energi-data gode at have.

Plug-and-play

Systemet består af en boks, som skal sørge for at energidata kan komme online. Desuden opsættes der bi-målere på udvalgte punkter i bedriften.

Selve monteringen udføres af den elektriker, som man er vandt til. Elektrikeren planlægger montagen sammen med Easysmartfarm, da det ifølge direktøren giver det bedste resultat.

- Alle landbrug er ens på mange punkter, men også altid forskellige. Så den lokale elektriker er den eneste, der kan lave montagen, for de kender eltavlen og de lokale forhold, siger Erik Midtgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Data om energiforbruget bliver samlet på et enkelt dashboard, hvorfra man kan overvåge sit energiforbrug i realtid. Som landmand skal man ikke selv stå for noget, da Easysmartfarm sørger for at hele systemet virker, og også efterfølgende giver support.

På den måde bliver systemet plug-and-play, og opsat i dialog og samarbejde mellem landmand, Easysmartfarm og den foretrukne elektriker.

Smartstyring

Easysmartfarm anbefaler, at man starter med at sætte systemet op til at holde øje med de største områder på gråden, og så finder ud af hvordan forbruget fordeler sig. Efter en periode, som skaber baseline for forbruget, laver man så sammen med sin energirådgiver planer for at forbedre sit energiforbrug.

I den forbindelse kan man benytte systemets smartstyring, der giver adgang til en række relæ-kontakter, der kan styres ud fra el-priser og/eller CO2. Det giver mulighed for styre funktioner og sørge for, at de kører når strømmen er billigst.

Endvidere kan systemet samkøres med andre systemer og give anbefalinger til hvornår det vil være optimalt at udføre funktioner, det kunne eksempelvis være pumpning af gylle eller produktion af foder

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er komplekse systemer, der skal styres, og som allerede har en avanceret styring. Det skal vi ikke ind og blande os i, men vi kan give signal om, at hvis systemet kører i et givent tidsrum, så er der penge at spare, siger Erik Midtgaard.

Besparelsen kan både findes i, at systemet kan se at energien i en given periode er billig. Men også ved, at systemet kan anbefale tidsrum, hvor energien kommer fra primært grøn strøm, så der derved hentes en CO2-besparelse til bedriften frem for en besparelse i kroner og øre.

Rapporter og notifikationer

Easysmartfarm kan desuden give besked, hvis energiforbruget på et givent område har udsving, og på den måde kan man måske nå at opdage en defekt vakuumpumpe i en malkemaskine, før pumpen står af.

- Vi laver desuden energirapporter i PDF-format, som kommer ud af systemet. Dem får man tilsendt i uge- måneds- og årsrapporter på mail. Og hvis ikke andet, så skal man ikke rundt og aflæse en masse ting, du får det hele i én rapport. Det kan du følge med i, og du kan vedhæfte det ESG-rapporten, siger Erik Midtgaard, der vil vise systemet frem på Nutrifair i Fredericia.

rich-media-4
Styreboksene, der sættes op, er ingen større operation, og de opsættes af den foretrukne elektriker. Foto: Easysmartfarm.