Lyt til artiklen:

Danske forskere undersøger Ko-kalv-samvær i dansk kontekst

00:00
Hastighed: ???x
01:44

Flere forbrugere er begyndt at efterspørge, at ko og kalv går længere tid sammen, og flere landmænd i både ind- og udland er da også begyndt at eksperimentere med, at lade ko og kalv gå sammen i længere tid.

Men omlægning til ko-kalv-samvær er ikke en gratis omgang. Der skal bygges om eller til, og man skal ændre arbejdsgange i staldene. Og kan dét nu også betale sig?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et hold danske forskere fra kvægforskningsgruppen på Universitetshospitalet for Store Husdyr, Københavns Universitet, i fuld gang med at undersøge, det skriver videnskab.dk

Forskerne har samlet data fra 17 besætninger i størrelsesordenen fra et par håndfulde køer og op til 600 dyr, som alle har ko-kalv-samvær. Det har de gjort for at afdække eventuelle positive effekter af samværet, fordi disse kan være vigtige for økonomien.

Forskerne er dog endnu for tidligt i forløbet til at frigive resultater, som forventes offentliggjort i starten af 2024. Men de kan dog give nogle formodninger.

Mange argumenter for at holde ko og kalv adskilt er relateret til sundhed, men et metastudie peger på at sundheden ikke påvirkes negativt hos kalvene. Samtidig er koen mindre udsat for at udvikle yverbetændelse, når kalven får lov at die.

Der findes dog ikke nogle undersøgelser med fokus specifikt på sundhed og sygdom i danske besætninger, og det er derfor de danske forskere har gennemført deres eget studie.