Lyt til artiklen:

Kender du Alpego? Højteknologisk grubber op til 600 hk

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Alpego er en italiensk producent af landbrugsudstyr, især specialiseret i produktionen af jordbearbejdnings- og såmaskiner. Det er også noget som Rytter Maskiner har importeret siden 2006, men først nu rigtig vil have gang i, siden Rytter Maskiner er flyttet i større lokaler. Så en Relancering er godt i gang til næste år.

Selvom det er italiensk, så har Alpego kigget mod norden og får alt deres stål fra det stærke svenske land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele Alpego-standen på Agritechnica var fuld af nyheder, men især en nyhed fangede maskinbladets journalists opmærksomhed til danske forhold og til de storbrug som kan bruge den, og det er den nye SkatMax grubber fra Alpego.

rich-media-2
Der er åatent på det her AlFast system, hvor en konisk bolt holder spidsen på plads, og gør det muligt let at slå både spids af og på igen. Foto: Esben Henneberg.

SkatMax til 600 hk

Der er tale om en ny grubber-serie der går i to modeller på fem og seks meter i arbejdsbredde, og med en arbejdsdybde ned til næsten 70 centimeter. Serien er fuldt Isobusstyret, og kan køre efter automatisk styret markkort.

En ting er, at den er Isobusstyret og det hele går gennem Alpegos egen skærm hvor dybde, og pakker kan ændres, samt det at man kan overføre markkort, så grubberen kun laver det nødvendige arbejde.

- Alle ved hvor meget brændstof man kan få høvlet af på en dag med en grubber, der er kommet godt i dybden, men er det nødvendigt at køre fuld dybde overalt? Her er der mulighed for, at den selv laver ændringerne af hele redskabe med markkortet under arbejdet, hvor den virkelig kan komme til at spare på de dyre dråber og sliddele. Især når den har et spænd fra 15-70 centimeter i arbejdsdybde, siger sælger for Rytter Maskiner Henrik Rytter.

rich-media-3
Paralogrammet her er der patent på også, og det gør at hele grubberen kører vandret og følger terrænet. Foto: Esben Henneberg.

Patent

Der er faktisk hele tre patent-enheder på grubberen, og den er også bygget op anderledes i den her nye opbygning, end vi har set så mange andre grubbere af andre mærker, og det er en del af nogle de patenterede enheder som Alpego råder over på SkatMax.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er Sensor til springbolten på alle tænder, så den slår alarm oppe i terminalen, og det er et patent mere.

Der er mellem pakkeren og fronthjulet foran til at styre dybden lavet et Paralogram, som også er patenteret. Det gør det muligt at hele grubberen altid vil køre vandret med jorden og følge jorden over bakker.

Låsesystemet er nok det nemmeste skift af skærene jeg har set, de kalder der AlFast, og er en konisk bolt, der hamres ind fra siden og så sidder den fast. Skal den af, så det bare at hamre den den anden vej. Det vil sige ingen rørsplitter eller lignende. Alpego har egenproduktion af de bolte der hamres i.

- Nu skal der gang i det, for vi kan stå 110 procent bag det her firma, for det er nok de stærkest bygggede redskaber jeg har set. De er lavet til italienerne og der ved man godt, at det skal kunne holde, og det kan det her. Så vi begynder at få gang i salget af de her Alpego-redskaber som har gode muligheder også på dansk grund, siger Henrik Rytter.

rich-media-5
Inde i tanden er der også et patent, af en sensor der kan måle når en spring bolt springer, når den hydrauliske udløser ikke kan mere, så kommer det op i terminalen. Foto: Esben Henneberg.