Lyt til artiklen:

5.000 hektar lavbundsjord på vej til at udlede mindre CO2

00:00
Hastighed: ???x
02:33

- Udtagningen vil gavne vandmiljøet og biodiversiteten samt bremse udledning af cirka 75.000 tons CO2, svarende til 10.000 danskeres CO2-udledning. "Vi mindsker CO2 og skaber bedre forhold for naturen, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Miljøstyrelsen har givet tilsagn om støtte til cirka 45 nye klima-lavbundsprojekter. Projekterne skal gøre cirka 5.000 hektar lavbundsjorde mere naturlige, når vandet fra markerne og engene ikke drænes mere, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projekterne vil bidrage til landbrugets indsats for at reducere klimabelastningen. De drænede lavbundsjorde udleder nemlig store mængder CO2. Når dræningen stoppes, mindskes udledningen af drivhusgasserne. Samlet set vil projekterne bremse udledning af cirka 75.000 tons CO2. Det svarer til cirka 10.000 danskeres årlige CO2-udledning. Tiltagene vil samtidig også gavne biodiversiteten og vandmiljøet.

- Vi arbejder benhårdt for at reducere vores CO2-udledning og sørge for, at vores biodiversitet og vandmiljø får det bedre. Her er udtagningen af lavbundsjorde et vigtig greb, så vi mindsker CO2 og skaber bedre forhold for naturen og områdernes insekter, plantearter og forskellige træk- og ynglefugle, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Opbakning fra landbruget

De cirka 5.000 hektar klima-lavbund, der nu er givet tilsagn om, er mere end dobbelt så stort et areal, som i 2021, hvor Miljøstyrelsens tilskudsordning åbnede. I alt har Miljøstyrelsen givet tilsagn til cirka 7.000 hektar klima-lavbundsprojekter i både 2021 og 2022.

- Mange i landbruget bakker op om projekterne. Nu kan naturen få ro. Det er godt for vores klima, natur og i bund og grund også os selv, der får mere flot og spændende natur, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Baggrunden for ordningen er landbrugsaftalen fra 2021. Med aftalen blev der aftalt udtagning af 88.500 hektar, som omfatter blandt andet lavbundsjord og randarealer. Klima-lavbundsprojekterne bidrager til at nå landbrugsaftalens ambition om i alt at udtage 100.000 hektar lavbundsjord fra produktion og dermed målet om en 70 procent reduktion af Danmarks CO2-udledning inden 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om projekterne.