I løbet af 2017 vil jeg skrive cirka fem artikler i Agro (Agrologisk) om landbrug, set fra en skånsk synsvinkel. Jeg vil skrive om vandmiljø, gødning og planteavl, og generelt om forskelle på at drive landbrug i Danmark og Sverige, som kan være ganske store. Øresund er bare fire kilometer bredt på det smalleste sted, men somme tider skulle man tro, det var 400 kilometer. Nogle ting er fornuftige i det ene land og tåbelige i det andet land.

Min hustru og jeg kommer begge fra landet, og vi købte i 2006 to planteavlsgårde syd for Malmø i Skåne. Jeg er cand.scient. i fysik og kemi og PhD i kemi. I cirka 10 år havde jeg en akademisk forsker-karriere, som blev efterfulgt af cirka 25 år i en af verdens største lægemiddelsvirksomheder - først som forsker, derefter i forskellige lederstillinger. Siden 2006 har vi udvidet vort landbrug, og de seneste år har jeg brugt det meste af min tid på landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

... Dette projekt er et eksempel på noget, som er mere fornuftigt i Sverige end i Danmark...

I denne udgave vil jeg skrive om restaureringen af den lokale å, Tullstorpsåen - som løber igennem vores landbrug - i et vellykket samarbejde gennem cirka 10 år mellem landmændene langs åen og myndighederne, især Lensstyrelsen. Dette projekt er et eksempel på noget, som er mere fornuftigt i Sverige end i Danmark.

I Agro, der udkommer på fredag den 10. marts kan du læse mere omkring projektet og blandt andet om anlægning af terrasser langs dele åen.

- Med terrasser anlagt cirka 60 centimeter over lav vandstand, kan vandet løbe i det gamle åleje i sommerhalvåret, hvor der er lidt vand i åen. I vinterhalvåret, hvor der ofte er meget vand i åen, kan åen stige og brede sig ud på terrassen. Hermed kan åens vand føres væk uden at afstedkomme oversvømmelser, som er skadelige for både landbrug og miljø, fordi store mængder af sediment, rigt på fosfor og kvælstof, føres ud i åen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.