- I Folketinget er der bred enighed om de store linjer i dansk klimapolitik og om energiaftalen fra 2012, som regeringen for knap tre dage siden meddelte, at de ikke kan se et behov for at genforhandle. Derfor kan jeg ikke rigtig se, hvad det er, Bjørn Lomborg skal bringe til den danske debat, siger nyslået formand i Det Økologiske Råd, Tue Damsø.

Han frygter til gengæld, at Bjørn Lomborg kan bidrage til at underminere en aftale på FN's klimakonference i Paris til december og maner derfor til besindighed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en utrolig vigtig forhandlingsrunde, vi går ind til, hvor Bjørn Lomborg næppe vil hjælpe os til at nå de resultater, Danmark arbejder for i Paris.

Ministeren begrunder valget med et behov for flere stemmer i klimadebatten, der efter hans mening er blevet for elitær. Men den begrundelse møder ikke forståelse hos sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege:

- At Lomborg igen kommer på finansloven, vil ikke gøre debatten mindre elitær - det vil gøre den mindre saglig. I dag er der masser af relevant debat inden for skiven. Lomborg vil trække debatten uden for skiven ? med finurlig talmagi, som foregiver at være videnskabelig. Det bliver debatten ikke mere folkelig af, og det vil bestemt ikke give os et bedre beslutningsgrundlag, siger Christian Ege.

Appellerer til Det Konservative Folkeparti

Støttepartierne i blå blok udtaler sig i dag positivt om udsigten til at få Lomborg tilbage i dansk politik, men i Det Økologiske Råd appellerer man særligt til Det Konservative Folkeparti, der definerer sig som det grønne parti i den blå blok.

Lomborg har, ifølge Det Økologiske Råd, efterhånden udspillet sin rolle i klimadebatten og henter nærmest kun støtte blandt højrefløjen i USA, Tjekkiet og Australien. Desuden mener Det Økologiske Råd, at indsættelsen af Lomborg vil være et slag i hovedet på de grønne erhvervsvirksomheder, der hvert år indbringer 70 milliarder kroner til statskassen, fordi Danmark er et grønt foregangsland. Derfor har Christian Ege svært ved at se, at Det Konservative Folkeparti kan lægge stemmer til den linje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at invitere Lomborg tilbage vil den danske regering bringe sig i dårligt selskab internationalt. Mainstream konservative ledere i EU, så som Merkel og Cameron, støtter ikke Lomborgs linje, og vi vil gerne minde om, at Connie Hedegaard (K) var en af Lomborgs hårdeste kritikere, da hun var Klima- og Miljøminister, siger Christian Ege.