Trods fantastisk vejr til endelig at komme i marken efter en forlænget vinter, fandt cirka 50 interesserede alligevel vej til Tandsgård på Sydals, da den engelske producent af Mzuri-såmaskiner i onsdags demonstrerede stribesåning (strip-till) med gårdens Mzuri Pro-till.

Mzuri er ikke særlig kendt i Danmark, og mærket har hverken importør eller forhandlernet her i landet. Interesserede er derfor henvist til at købe maskinerne direkte fra den engelske producent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man er interesseret, er man velkommen til at henvende sig til mig. Jeg kan både fortælle om såmaskinen og formidle kontakt til producenten, siger Asbjørn Kaad fra Tandsgaard.

Importeret

Han har selv importeret gårdens Mzuri Pro-till direkte fra England, hvor mærket er langt mere udbredt og derfor er repræsenteret med et almindeligt forhandlernet.

- Man kan sige, at selve såmaskinen egentlig bare er en såmaskine med computer, udsåning med videre, som ikke afviger meget fra andre såmaskiner, siger Asbjørn Kaad.

Han forklarer, at det særlige ved såmaskinen er stribesåningsprincippet, som kræver en alternativ opbygning. Først er der en grubbetand, som laver en rille i en dybde mellem to og 30 centimeter. Den efterfølges af et pakkehjul, og derefter kommer en tand med såaggregatet, som placerer frøet i den bearbejdede rille, forklarer han.

Halvering af dieselforbrug

På Tandsgaard regner man med, at overgangen til Strip-till vil give en væsentlig reduktion i dieselforbruget fra 35 liter pr. hektar til mellem 15 og 18 liter pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og foruden det reducerede brændstofforbrug, fremhæver Asbjørn Kaad, at han forventer mindsket tidsforbrug ved hele etableringsprocessen, mindre svampetryk og forhåbentlig mindsket kemibehov samt en bedre gødningsudnyttelse ved at placere gødningen der, hvor planten skal bruge den.