Nyheder

E-vitamin mangel ved fravænningsgrise

29. apr. | Indrykket af Nutrimin

Besætninger rundt om i landet oplever nyfravænnede grise med symptomer på E-vitamin mangel.

Del artiklen:

Det er almindeligt kendt, at forsyningen af E-vitamin i tilstrækkelige mængder er afgørende for sundhed og for søer og grises produktivitet. Men de seneste års intensive brug af mælkekop-systemer spiller måske en større rolle i forsyningen af E-vitamin til fravænningsgrise, end man skulle tro. Besætninger rundt om i landet oplever nyfravænnede grise med symptomer på E-vitamin mangel. Flere dyrlæger peger på en mulig sammenhæng mellem et stort optag af mælk fra mælkekop-anlægget og pattegrises evne til at omsætte den syntetiske E-vitamin, der ofte findes i mælkeerstatning.

Forsyning af og mangel på E-vitamin

Grise kan ikke selv danne E-vitamin, og forsyning heraf er derfor livsnødvendig. For pattegrise er den vigtigste kilde til E-vitamin normalt gennem soens mælk. De senere års kraftige vækst i kuldstørrelse har dog gjort det fordelagtigt at bruge store mængder mælkeerstatning via et mælkekop-anlæg.  

Problemet med E-vitamin mangel hos nyfravænnede grise opstår, fordi der i perioden op til fravænning ofte bruges en mælkeerstatning, der er tilsat syntetisk E-vitamin, hvilket pattegrise ikke kan optage de første par uger efter fravænning. Grise, der drikker meget mælk fra mælkekoppen og mindre fra soen, får ikke optaget nok E-vitamin til at komme over den stressende periode i forbindelse med fravænning.

For pattegrise er E-vitamin vigtigt for bl.a. immunforsvaret og muskelfunktioner og bruges desuden som antioxidant til beskyttelse af cellevægge, hvor også C-vitamin spiller en rolle. Desværre er det ofte store grise i god vækst, der rammes af pludselige dødsfald, hjernebetændelse, hjerte- og leverskader.

Naturligt vs. syntetisk E-vitamin

Der findes flere former af syntetisk E-vitamin, men her holder vi os til en opdeling i naturligt eller syntetisk E-vitamin. 

Det syntetiske E-vitamin optages ved hjælp af et enzym (CEH) i grisens tarmsystem. Dette enzym dannes dog først i løbet af de første par uger, efter at grisen er blevet fravænnet, og kan derfor ikke optages fra mælkeprodukter givet i farestalden.

Det naturlige E-vitamin er på alkoholform og kan optages direkte fra tarmen. E-vitamin er ligesom A-, D- og K-vitamin fedtopløseligt, men E-vitamin er, modsat de øvrige nævnte vitaminer, ikke et depot-vitamin. Hos pattegrise kan der dog opbygges et lille depot af E-vitamin i muskler, lever og fedt ved at tildele naturligt E-vitamin over en 2-3 ugers periode.

Anbefalinger

• Sørg for, at forsyningen af E-vitamin til de diegivende søer er i orden, og som minimum overholder den anbefalede norm til søer. 

• Få gerne tilsat antioxidant til beskyttelse af vitaminerne året rundt samt ekstra antioxidant og E-vitamin i forbindelse med høst.

• Undgå støddoseringer af E-vitamin i forbindelse med fravænning, da store mængder E-vitamin ikke kan optages på en gang. 

• For at opbygge en bedre E-vitamin-status hos de nyfravænnede grise, tildeles en mælkeerstatning tilsat naturligt E-vitamin, så grisene forsynes over en længere periode. 

Hos Nutrimin har vi sammensat mælkeblandingen NutriMilk Premium E, der dels er rig på naturligt E-vitamin, men også på øvrige vitaminer og aminosyrer. 

NutriMilk Premium E:

• Lavet af 100% protein fra mælkeprodukter og er ikke tilsat vegetabilsk protein.

• Højt indhold af naturligt E-vitamin, øvrige vitaminer og aminosyrer.

• Kan opblandes i såvel koldt som varmt vand og anvendes i alle typer mælkekop-systemer.

 Hvis du ønsker at prøve NutriMilk Premium E eller et at vores andre mælkeprodukter, er du velkommen til at kontakte Nutrimin for at aftale det videre forløb.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame