Det er meget svært at afgøre, om der kommer regn i de kommende dage. Og selvom der kommer regn, er det ikke sikkert, at det redder udbyttet i majsen. Det skriver KWS Scandinavia i en pressemeddelelse.

- Tværtimod kan det føre til lejesæd, som gør det umuligt at samle den majs op, som er i marken, konstaterer Jens Bagge, planteforædler og ansvarlig for grovfoder hos Sejet Planteforædling/DLG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer, at tørre majs, hvor al kraft er suget ud af restplanten, er i fare for at knække ned, hvis det begynder at regne og ruske.

- Planterne er svage i knæene, og holder ikke til så meget. Så lad være med at vente på, at der kommer et voldsomt vejr, siger han.

Samtidig påpeger han, at der ingen facitliste er.

- Det er ude på den enkelte ejendom og mark, at vurderingerne skal foretages omkring høsttidspunkt.

Erfaringer fra kolleger

Bjørn Lisbjerg fra KWS Scandinavia har snakket med sine i det sydlige Østeuropa, Ukraine, Rumænien og Bulgarien, som ofte oplever de forhold, som danske majsdyrkere kæmper med i denne sommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi prøver at trække på deres dyrekøbte erfaringer med tørkeramt majs for bedre at kunne vurdere og rådgive om situationen under årets danske forhold, siger han.

Deres erfaringer vil han gerne dele med de danske landmænd.

Sammen med Sejet Planteforædling/DLG er der sammenskrevet nogle konklusioner, som forhåbentlig kan medvirke til at afklare, hvad man skal gøre i de kommende dage og uger.

Han fremhæver, at der er utrolig stor variation ude blandt landmændene, og at vurderingerne derfor ikke dækker alle situationer.

Majs tørkeramt allerede før blomstring

På de letteste jorder i områder, hvor der ikke kom nedbør inden blomstringen, er der planter, hvor væksten gik i stå inden blomstringen. Til trods for tørkestress vil hanblomsten næsten altid komme frem, og man kan finde pollensække på bladene nedenfor. For at vurdere skadens omfang skal man koncentrere sig om hunblomsterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er støvfanget normalt udviklet og skyder et stykke ud gennem svøbbladene, er der chance for normal bestøvning. Bliver støvfanget inden for svøbbladet, mens hansblomsten spreder pollen, bliver der ingen bestøvning.

Ofte stikker en smule af støvfanget ud gennem svøbbladene, og det kan være svært at vurdere, om det er nok til en bestøvning. Derfor skal man se på selve støvfanget.

Er der sket en bestøvning, modnes støvfanget og løsnes fra kolben. Det sker allerede tre-fire dage efter bestøvningen. Sidder støvfanget fast på kolben en uge efter, hanblomsten er færdig, er der ikke sket en bestøvning, og der kommer ikke kerner.

En mislykket blomstring

Kommer der vand til planter, hvor bestøvningen er mislykkedes, vil bladene spændes med saft, og fotosyntesen vil starte med at fylde bladene med sukker.

Når der ikke er kerner til at modtage sukkeret, vil sukkeret ophobes og give violette blade på grund af sukkerforgiftning. Planten vil derefter holde sig grøn et stykke tid, men der sker hverken tilvækst af tørstof eller foderenheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fornyet blomstring kan forekomme, men yderst sjældent vil både han- og hunblomster udvikles, så der kan ske en bestøvning.

Kommer der ikke vand til planterne, hvor bestøvningen er mislykkedes, vil bladene holde sig grønne et stykke tid. Der vil ske en marginal produktion af sukker, men sjældent nok til, at udbyttet stiger.

Majs der er tørkeskadet efter blomstring

Når blomstringen gennemføres, og tørkestress tager til efter blomstring, er der en risiko for, at de befrugtede kerneanlæg aborteres, og planten kun udvikler nogle få kerner.

Kommer der ikke vand til de tørkestressede planter, vil de forsøge at udvikle kernerne ved at flytte tørstof fra andre plantedele til kernerne. Nedbrydning af blade, stængel og rod vil ske tidligt, og planten vil være svag med høj risiko for nedknækning.

På kolber med dårlig bestøvning vil kernerne være normale af størrelse. På kolber med god bestøvning vil man se nogle små, fuldt udviklede kerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer der vand, vil planterne fungere normalt indtil, kernerne er fuld udviklet. Restplanten vil holde sig grøn, indtil kernerne når "black spot".

På kolber med dårlig bestøvning vil man se nogle meget store kerner (350-450 gram TKV), hvilket til en vis grad vil kompensere for de manglende kerner. På kolber med god bestøvning vil man se normale kerner (200-300 gram TKV).

Genvækst efter tørkeskade

Når majsen har indledt blomstringen, vil der ikke ske genvækst af blade eller stængel. Selv om planten får super betingelser, kan den ikke gå tilbage i vækstforløbet. Visne afgrøder genopstår simpelthen ikke.

Aktivering af hvilende kolbeanlæg og anlæg for hanblomster i bladhjørnerne kan forekomme, men der er ingen hvilende anlæg for bladvækst, som kan give nye blade.