Tidligere ramte den multiresistente bakterie, MRSA, kun ansatte på svinefarme, men nu breder den sig til borgere, der ikke har noget at gøre med landbruget. Det skriver dr.dk i dag.

DR stiller i aften skarpt på problemet i programmet Bag Facaden, hvor myndighederne får kritik af en række eksperter, der mener, at man skal gribe ind nu og få stoppet spredningen af svinebakterien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Jørn Kolmos, overlæge på Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, siger, at antallet af smittede stiger år for år. I 2009 blev 43 ramt af svinebakterien, og det tal ventes at ligge på 200 i år.

- Der sker en smittespredning udenfor landbrugene, og vi kan se, at den breder sig til de større byer, konstaterer Hans Jørn Kolmos.

Teste alle gårde

Han mener, man skal teste alle gårde, så blandt andet de ansatte kan få besked og undgå at sprede bakterien ud i samfundet.

Men det afviser man i Sundhedshedsstyrelsen, for det vil være for overdrevet, mener overlæge i styrelsen, Tove Rønne.

- Det vil være for meget at bruge skattekroner på det, for det er stadig et meget lille antal danskere uden for staldene, der bliver smittet, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har tilpasset sig

Den multiresistente bakterie CC398 lever normalt i trynen på grise og på grises hud. Men de seneste undersøgelser tyder på, at den har muteret endnu engang, så den nu er i stand til at smitte fra et menneske videre til et andet.

Bakterien kan forårsage potentielt livsfarlige infektioner som blodforgiftning, lungebetændelse og betændelse i hjerteklapperne.