Jyllands-Postens leder slår i dag i et slag for, at samfundet bør sige tak til landbruget for erhvervets store bidrag til handelsbalancen.

- Få erhverv er så udskældte og miskrediterede som landbruget. Det er aldeles uberettiget. Ikke mindst politikere valgt i de store byer misbruger ofte landbruget til at pudse den grønne glorie over for vælgere, for hvem landbruget reelt er den rene science fiction, skriver Jyllands-Posten og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor vakte det heller ikke synderlig opsigt, da nye nationalregnskabstal forleden viste, at landbrugs- og fødevareerhvervet i 2011 tegnede sig for hele 57 procent af overskuddet på den danske handelsbalance. Ikke et ord til tak blev der faktisk hørt. Det er ikke for sent at indhente det forsømte.

Finder maden selv frem til supermarkedet?

Lederen lægger vægt på, at andre erhverv kunne lære noget af landbruget.

- I en tid, da der politisk er stor fokus på at få eksporterhvervene til at satse mere på de nye markeder i Asien, ville det nok være en idé at skele til landbruget, der har været på disse markeder længere end de fleste, skriver Jyllands-Posten og fortsætter:

- Disse positive budskaber ænses næppe af dem, der ved kørsel gennem landskabet, rynker på næsen ad lugten af landbrug og mener, at landbruget skal finansiere en solid del af byboernes naturoplevelser ved at afgive jord til formålet. På stenbroen har mange tilsyneladende den opfattelse, at mad er noget, der af sig selv finder vej til supermarkedet.

- Nu er bagklogskab en taknemmelig disciplin, men forhåbentlig vil de involverede i landbruget vide at uddrage læren af den aktuelle situation, og forhåbentlig vil selv de største ignoranter i de store byer indse, at landbruget repræsenterer en meget stor værdi for det danske samfund, skriver Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele lederen her.