Resultatet af tørken er meget forskelligt fra ejendom til ejendom. Det ved de i pengeinstitutterne, og derfor er meldingen derfra da også, at de vil se meget individuelt på de økonomiske konsekvenser for landbruget.

Sådan lyder det fra direktør, Jan Fensholt-Hansen, LandboSyd. Han har været i kontakt med en række pengeinstitutter, og alle er indstillet på helt konkret at vurdere mulighederne på hver enkelt ejendom. Meldingerne var, at de vil være behjælpelige ud fra den enkelte bedrifts muligheder. Det skriver LandboSyd i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lave afregningspriser

- Men vi må også være ærlige og sige, at det ikke kun er tørken, som giver likviditetsmæssige udfordringer lige nu, men også de lave afregningspriser for kød og mælk. Derfor gælder det om at være åben og ærlig om situationen og kommunikere med omverdenen. Det er vigtigt, at vi hele tiden er på forkant og har overblik over følsomheden over for noterings-ændringer på de enkelte bedrifter, siger Jan Fensholt-Hansen.

Halm til de fleste

Han ser, at landmænd hjælper hinanden, og at der findes løsninger. Således er der ikke blevet snittet meget halm i år, og efter en periode, hvor markedet for halm skulle finde sit leje, har det nu vist sig, at der er halm at købe for de fleste kvægbrugere.

- Jeg er godt tilfreds med, at vi på LandboSyd gik ind i denne sag og opfordrede til at samle halmen. Det er til gavn for alle, og skulle der blive halm til overs, kan det opbevares over de næste par år, siger Jan Fensholt-Hansen.

Budget to år frem

- Når det gælder det enkelte landbrugs økonomi, følger vi udviklingen meget nøje i LandboSyd og laver en opfølgning for vores kunder. I den forbindelse vil jeg foreslå, at vi laver budgetter halvandet til to år frem i tiden. Vi skal være bedre til at vurdere udviklingen og regne på følsomheden på lidt længere sigt, og tørken her viser, at landbruget er følsomt i forhold til sådanne situationer, siger Jan Fensholt-Hansen.

Han mener, at pengeinstitutterne er samarbejdspartnere i den aktuelle situation og derfor skal opdateres. Ikke kun likviditet, men også markplaner, kvægrådgivning og disponering af foder spiller en rolle.