For godt ti år siden frasolgte Kverneland presserfabrikken i den hollandske by Geldrop til Bucher Industries AG, der også ejer Kuhn. Siden foråret 2009 har pressere fra den hollandske fabrik været en del af produktprogrammet fra Kuhn. Produktprogrammet er løbende blevet opdateret, og vitale dele i presserne produceres i dag af Kuhn.

- Med introduktionen af de ny SB-modeller, står vi i dag med et komplet program af bigballepressere, der både er designet og produceret af Kuhn. I designet af de nye pressere, er der lagt vægt på, at der ved den daglige inspektion og vedligehold er let og uhindret adgang til presserens mekaniske dele. Det smarte design består derfor af seks store paneler, der når de åbnes, giver uhindret adgang 360 grader omkring presseren og til bindeapparaterne oven på presseren, siger Kees van Hooijdonk, produktchef for bigballepressere hos Kuhn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
- Med den nye SB-serie har vi en komplet serie af bigballepressere, der er designet og udviklet af Kuhn. Det ses blandt andet i større kapacitet og i en presser der er let at vedligeholde og servicere, siger Kees van Hooijdonk, produktchef for bigballepressere hos Kuhn. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Hurtigere indtag

Den ny SB-serie kommer til at bestå af SB 890, der presser baller i dimensionen 80x90 centimeter, SB 1270X med baller på 120x70 centimeter og SB 1290 samt SB 1290iD der leverer baller i dimensionen 120x90 centimeter.

Kendetegnende for samtlige modeller er, at de kan leveres både med og uden knive, og at de altid er monteret med en Integral Rotor. Rotoren samler materialet fra pickuppen og optimerer flowet ind i presseren.

- Kapaciteten på indføringen er ofte en af flaskehalsene i en presser, og derfor har vi på den nye SB-serie optimeret indføringen. Det er blandt andet sket ved, at vi på SB-modeller med indbygget snitter har øget hastigheden på Integral Rotoren med 20 procent. Den optimerede indføring løfter i forhold til de tidligere modeller kapaciteten på presserne med cirka 15 procent, siger Kees van Hooijdonk.

rich-media-3
I designet af de nye pressere, har Kuhn lagt vægt på, at der ved den daglige inspektion og vedligehold er let og uhindret adgang til presserens mekaniske dele. Foto: Kuhn.

Stor densitet med dobbelt slag

Når både Kuhn SB 1290 og SB 1290iD producerer baller med målene 120x90 centimeter, hænger det sammen med, at topmodellen SB 1290iD, der er med en speciel dobbelstempel-teknik, er i stand til at banke cirka 25 procent mere i ballerne.

- Kunderne efterspørger baller med stor densitet, og med Kuhn SB 1290iD kan vi med en forholdsvis beskeden traktor og standardkomponenter fra SB 1290 imødekomme det behov, siger Kees van Hooijdonk og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hemmeligheden i Kuhn SB 1290iD er, at stemplet er todelte og at den øverste og nederste halvdel af stemplet hver især slår 46 stempelslag i minuttet. Når stemplet kun har det halve areal, kan vi med den samme kraft slå dobbelt så hårdt. Derfor behøver vi ikke at opgradere drivlinjen, for at kunne presse de 25 procent ekstra i ballerne, men kan stort set anvende de samme komponenter som i standardpresseren. Det gælder blandt andet også svinghjulet med en vægt på 485 kg.

Elektronik beskytter teknikken

Transmission og drivlinje udsættes for en enorm belastning, når stemplet banker igennem og presser halm eller græs i bigballerne. Derfor er SB-modellerne fra Kuhn, ikke blot udstyret med tryksensorer på stemplet, men også med en sensor der måler vinklen imellem krumtap og stempelstang.

- Vinklen har enorm betydning for belastningen på drivlinjen, og ved at regulere belastningen i forhold til vinklen, har vi mulighed for både at beskytte drivlinjen og optimere densiteten af ballen, siger produktchefen.

De nye pressere kører LS og er fuld Isobus-kompatible, og derfor kan de enten kontrolleres fra traktorens terminal eller fra en CCI 50 eller CCI 1200 terminal. Det interne hydrauliksystem anvendes på de nye pressere udelukkende til at trække de kraftige blæsere ved bindeapparaterne, og til at justere pressetrykket.

De nye pressere får premiere på Agritechnica 2019.