Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Trump formåede atter at skabe røre, da han i aftes via Twitter annoncerede, at ny straftold på 10 procent på de resterende 300 mia. USD importvarer fra Kina ville træde i kraft den 1. september. Den meget overraskende melding kom dels efter onsdagens rentemøde, hvor den amerikanske centralbankchef Powell skuffede markederne ved ikke at signalere yderligere rentesænkninger, dels efter at handelsforhandlingerne i Kina sluttede tidligere end ventet onsdag uden en endelig aftale, men hvor begge parter dog erklærede, at der havde været tale om meget 'konstruktive' møder.

Trump eskalerer dermed handelskrigen, og hans træk har efterfølgende sendt et stormvejr ind over de finansielle markeder med bl.a. aktiefald og rentefald til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råvarer over en bred kam formåede ej heller at finde ly for stormvejret. Olieprisen nærmest kollapsede og endte med at indkassere det største daglige fald i cirka 4 år. - da det så værst ud på dagen, var prisen på en tønde nordsøolie faldet med mere end 6 procent. Prisen har dog rettet sig noget i de tidligere morgentimer med et hop på cirka 2 procent i forhold til lukningen. Olieprisen har ellers på det seneste været holdt i et meget stramt greb, hvor bl.a. frygten for faldende efterspørgsel over for frygten for eskalering i det geopolitiske epicenter Mellemøsten, har holdt prisen i skak - faktisk skal vi helt tilbage til 1991 for at finde en måned med smallere handelsinterval, end det vi har oplevet i juli måned i år.

De fleste afgrøder endte også i gårsdagens session i rødt, hvilket understreger investorernes frygt for, at USA og Kina igen fjerner sig fra hinanden, samt at en aftale dermed er endnu længere væk. Trods euroen holder sig omkring de svageste niveauer over for USD siden maj 2017, hvilket bl.a. sætter de europæiske sælgere i en mere gunstig konkurrencesituation, så endte bl.a. Matif møllehveden også med fald, især trukket ned af kraftige fald på de amerikanske børser. Priserne på amerikansk majs og hvede har dog rettet sig pænt i de tidlige morgentimer. Sojabønner dykkede med over 2 procent, og har kun formået at korrigere en anelse højere siden lukningen i aftes. Den i forvejen berørte eksportsituation for amerikanske sojabønner sammenkoblet med de nye tariffer samt den stærkere USD, er ikke ligefrem positivt nyt de amerikanske sojadyrkere, som ligeledes døjer med rekordstore lagre af gammel høst.

For rapsmarkedet er situationen en anden, og priserne har dog også vist sig at være mere upåvirkede af Trumps annoncering, som følge af den bekræftede reduktionen i produktionen fra bl.a. Frankrig og Tyskland. Raps finder deslige support fra palmeolien, som seneste dage har konsolideret sig omkring de højeste niveauer hen over sommeren. Den eskalerende handelskrig, med færre kinesiske køb af bl.a. amerikanske sojaprodukter kan på sigt være en større døråbner til det malaysiske palmeoliemarked. Et vigtigt tegn på dette har vi allerede oplevet de sidste par måneder, med kinesiske palmeoliekøb, som har været massivt højere sammenlignet med tidligere.