Bayer CropScience tror, at applikationsteknologien kan forbedres meget, og har derfor kastet betydelige ressourcer ind i udviklingen af tekniske løsninger til landbrugsmaskiner.

Et af de allermest konkrete resultater af dette udviklingsarbejde er systemet EasyFlow, der er en adapter til både marksprøjter og dunke med sprøjtemidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EasyFlow skal sikre en fuldstændig risikofri påfyldning af marksprøjter og er allerede kommet på markedet og ventes klar på det danske marked til den kommende sæson.

Trods Bayer CropSciences dybe involvering i udviklingsarbejdet, er det ikke Bayer, der står for produktionen, men i dette tilfælde firmaet Agrotop.

Løsninger mod afdrift

Et andet af de store temaer ved anvendelse af planteværn er risikoen for afdrift, og at midlerne ender andre steder end der, hvor de skal gøre nytte.

Det er også et område, som Bayer CropScience arbejder med.

På Bayer CropSciences forsøgsgård Gut Höfchen i nærheden af Düsseldorf har selskabet netop præsenteret en anordning til marksprøjter, som skal reducere afdriften ved at gøre muligt at sprøjte rækkeafgrøder som eksempelvis majs nedefra i stedet for ovenfra, som er den traditionelle måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke færdigudviklet

Systemet er et par år gammelt, men er ifølge Reinhard Friessleben, som står for udviklingen af teknologien hos Bayer CropScience, endnu ikke færdigudviklet. Det er dog så langt i processen, at Bayer har drøftelser med store sprøjteproducenter som John Deere og Amazone med flere.

Løsningen kaldes Dropleg og udvikles i samarbejde med firmaet Lechler. Det består af rør, som hurtigt og enkelt kan på- og afmonteres på sprøjtebommen med den afstand, som den konkrete afgrøde er sået med.

I bunden af røret sidder dysen, som er vendt, så den sprøjter opad. Netop dyserne er et af de områder, som Bayer CropScience endnu ikke har færdigudviklet, men samarbejder med dyseproducenter om at optimere.

Bedre dækning

- Dropleg og bottum up-teknologien giver en meget bedre dækning af afgrøden, fordi aktivstofferne bliver, hvor de skal være, siger Reinhard Friessleben.

Han fortæller, at der er udført mange forsøg med systemet i blandt andet raps, og at meget tyder på, at man ligefrem kan sprøjte i blomstringsperioden, uden at der kommer sprøjtemiddel på blomsterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har opnået ekstremt gode resultater på alle parametre. Der er ikke skader på udbyttet. Vi har en signifikant effekt på afdriften, og vi finder ikke aktivstoffer i bier og honning efter sprøjtning med denne metode, siger Reinhard Friessleben.

Han erkender dog, at der stadig forestår et stort udviklingsarbejde, inden systemet bliver kommercielt interessant.

- Det bliver blandt andet afgørende, at landmænd kan overbevises om fordelene og se en økonomisk gevinst, mener han.

- Men teknologien har en stor fremtid for sig, og vi er kun ved begyndelsen af udviklingen, tilføjer han.

Nul støv

Også en løsning til at reducere støv fra såning af bejdsede majskerner blev vist frem. Løsningen er en del af Bayers Zero Dust-bestræbelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bayer CropScience har udviklet en prototype på et system, der er bygget på en almindelig seksrækket Gaspardo-majssåmaskine. Systemet kaldes SweepAir, og det forhindrer støv fra bejdsemidlerne i at blive hvirvlet ud i luften og spredt ukontrolleret.

- Sådan en såmaskine som denne arbejder med vakuum og producerer typisk mellem 400 og 600 kubikmeter luft i timen, og hvis vi ikke tager forholdsregler, så forurener vi luften, siger Björn Schwenninger fra Bayer CropScience.

BayerCropScience har også udviklet en coating til majskernerne, som kan reducere støvet betydeligt.

Og en kendt teknisk løsning er at montere en såkaldt defelktor, som reducerer luftens hastighed, så luften og støvet ikke hvirvles så langt omkring, men sendes ud tæt på jordoverfladen. Det giver ifølge Björn Schwenninger 90 procent støvreduktion i luften, men der ligger stadig støv på jordoverfladen og kan drive videre med vinden.

Luften centrifugeres

Bayer CropSciences kan med SweepAir opnå næsten 100 procent støvreduktion. Systemet består af en form for centrifuge, som luften sendes igennem, så støvet kan udskilles og ledes ned i bunden af sårillen sammen med majskernerne. Det betyder ifølge Björn Schwenninger, at luften, som udskilles fra såmaskinen bliver helt ren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opnår i hvert fald 99 procent støvreduktion, konstaterer han.

Prototypen er den eneste maskine, som Bayer CropScience har udviklet, og der skal stadig justeres på konstruktionen. Men den er allerede testet i praksis hos en maskinstation, som i år har sået mere end 60 hektar med maskinen. Og derfor konstaterer Björn Schwenninger også, at systemet fungerer stabilt.

Bayer CropScience er da også allerede i kontakt med flere maskinproducenter, som er interesserede i teknologien.

Krav truer

- Vi mener, at det er vigtigt, at vi agerer proaktivt, for der kan hurtigt komme myndighedskrav på dette område, af hensyn til både miljø og chauffører, siger Björn Schwenninger og nævner, at der allerede i nogle lande er krav om deflektor.

- Maskinproducenterne er da også interesserede. Men de vil selvfølgelig gerne konstatere en efterspørgsel fra landmændene, inden de investerer i yderligere udvikling, tilføjer han.