Der var langt fra enighed i det bredt sammensatte panel hos Bayer Crop Sciences folkemødearrangement om, hvordan miljø, teknologi og landbrug skal spille sammen.

Panelet bestod af folketingsmedlem Christian Poll (Alternativet), folketingsmedlem Mette Bock (LA), kommunikationsdirektør Leif Nielsen (Landbrug & Fødevarer), Folketingsmedlem Lea Wermelin (næstformand i Folketingets miljø- og fødevareudvalg) og Agricultural Affairs Manager Niels Bjerre (Bayer).

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Med journalist Niels Krause Kjær ved roret kom debatten omkring store, aktuelle emner som eksempelvis, hvordan vi kommer videre med landbruget i Danmark og samtidig sikrer den bedste balance imellem produktion og miljø.

Bedre teknologier

Niels Bjerres udgangspunkt er at sætte fokus på innovationen i landbruget og de muligheder, der er for at forbedre de nuværende teknologier, så vi kan nå endnu længere.

Han mener dog, at det er et dilemma, at politikere og offentlighed ofte har mere fokus på processen, der er forbundet med teknologierne end på det produkt, der komme ud af det. Det gør nogle metoder lovlige og andre ulovlige at anvende selvom teknologien som sådan kan bruges i alle typer landbrug.

Pakken gavner

Mette Bock fremhævede det paradigmeskift, der er sket med vedtagelsen af landbrugspakken, men hvor proportionerne er skredet, ved at pakken på grund af den efterfølgende debat er kommet til at fremstå som noget af det værste, der er sket i mange år.

Men hun er ikke det mindste i tvivl om, at landbrugspakken både kommer til at gavne erhvervet og naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

100 procent økologi

Lea Wermelin var ikke helt enig i den betragtning og forklarede, at socialdemokratiet ikke stod bag landbrugspakken, fordi partiet mente, at balancen mellem natur og landbrug manglede.

Hun mener, at danske landbrugsprodukter i højere grad skal være kvalitet og ikke kun konkurrere på pris.

Det var Christian Poll enig i og forklarede, at Alternativet vil fremme mindre landbrug og gårdbutikker, og at udviklingen af landbrugserhvervet bør gå i retning af at gøre Danmark 100 procent økologisk i 2040.

Husk følgeerhverv

Hos Landbrug & Fødevarer ser Leif Nielsen landbruget fra en anden vinkel, og han mener ikke, Danmark bør gå tilbage til sine rødder, men derimod finde et nyt fodfæste.

- Ikke bare landmændene er en del af fødevareproduktionen, men en masse følgeerhverv i byerne er også en del af kæden, hvorfor også den del af produktionen bør tænkes ind i en ny strategi for landbruget, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtig dagsorden

Debatten hos Bayer CropScience havde tiltrukket så mange interesserede, at alle siddepladser og ståpladser i teltet var fyldt til sidste plads.

Helt som ventet blev der ikke enighed blandt paneldeltagerne, men de kom omkring mange af de holdninger og fordomme, der er forbundet med fremtidens landbrug.

Og debatten gav trods alt en antydning af, at landbrugsdebatten fremover i højere grad vil handle om, hvad vi bruger moderne teknologi til, så teknologien ikke afvises på forhånd. Det gælder blandt andet moderne forædlingsteknik.

Bayer oplever selv, at debatten på Folkemødet har medvirket til at give rum for diskussionen om moderne forædlingsteknik.

- Det, synes vi, er et vigtigt emne at sætte på den politiske agenda, lyder det fra Bayer.