Lyt til artiklen:

Opbevaring af døde dyr kontrolleret af både Fødevarestyrelsen og politiet

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Griseproducent Hans Henrik Nielsen har på Facebook beskrevet et kontrolbesøg før påske, som begyndte med, at fire myndighedspersoner ifølge opslaget troppede op på slaget 9.05 i to biler fra Fødevarestyrelsen samt en politibil.

Der var to fra Fødevarestyrelsen samt to betjente.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen var ifølge Hans Henrik Winther Nielsen en død gris, som skulle have været afhentet af Daka.

Baggrunden for den stærke myndighedsreaktion var ifølge opslaget, at den kommunale rottebekæmper havde anmeldt, at der lå en død gris i kassen på den godkendte plads til afhentning af døde grise.

- Pladsen er godkendt og opfylder alle krav til opbevaring af døde dyr, skriver Hans Henrik Winther Nielsen.

Han beskriver videre, hvordan de døde grises læsses med rendegraver i den indrettede betonkasse, hvorefter grisene tilmeldes afhentning hos Daka.

Problemet, som rottebekæmperen anmeldte, var ifølge Hans Henrik Winther Nielsens opslag, at der lå en død gris op ad væggen, hvor lastbilen holder. Den var ved en fejl ikke taget med, da Daka få dage tidligere tømte betonkassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmandens ansvar

Det har nu på baggrund af det massive myndighedsopbud på bedriften resulteret i indskærpelser fra Fødevarestyrelsen.

Det er ifølge styrelsens kontrolrapport fra besøget landmandens ansvar at opbevare døde dyr forskriftsmæssigt, så de ikke kan ædes af ådselædende dyr med risiko for smittespredning.

Hans Henrik Winther Nielsen skriver i sit opslag, at Fødevarestyrelsens repræsentanter indskærpede over for ham, at det er hans ansvar, at Daka tager alle grise med, og at han har ansvaret for at kontrollere, at de læsser alt. Og han fik efter eget udsagn at vide, at han bør være til stede ved afhentningen for at sikre, at Daka tager alle grise med.

- Jeg fortalte, at jeg ikke kan kontrollere alle andres arbejde, oplyser han og tilføjer spørgsmålet om det er meningen, at alt ansvar er på landmanden.

Herefter beskriver han detaljeret, hvad der blev fundet ved kontrolbesøget, og han laver en anslået beregning af myndighedernes - og hans egne udgifter til kontrolbesøget - og til de to opfølgende, gebyrbelagte kontrolbesøg, som er obligatoriske efter en indskærpelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene det allerede gennemførte kontrolbesøg anslår han kommer til at koste 5952 kroner i grundgebyr og kvartertakst pr. medarbejder på 1103 kroner.

- Jeg forstår ikke, at det danske samfund er så rigt, at det kan aflønne to betjente for at køre cirka 250 kilometer, skriver han blandt andet.

Hvis politiet skal med til de opfølgende kontrolbesøg anslår han betjentenes samlede timeforbrug til 15 timer, og han forventer, at medarbejderne fra Fødevarestyrelsen kommer til at bruge i alt ni timer på kontrolbesøget og de to opfølgende besøg.

Politisk prioritering

Hans Henrik Winther Nielsen ironiserer også over myndighedskravet om beskyttelse mod ådselsædende dyr. Han nævner produktionsdyr, som nedlægges af ulve, og han genkalder nogle af billederne fra de vilde aflivninger af mink, hvor der lå døde dyr frit tilgængeligt nærmest overalt.

- Bare en tanke: Har vi opfundet kontrolsystemet bare for at anbringe folk i arbejde. Vi har politikere, der afskaffer helligdage for at finde penge til at ansætte flere i sygehusvæsenet, i ældreplejen, som pædagoger, som soldater med mere, skriver han blandt andet.