Den kommende fastlæggelse af en ny sprøjtemiddelstrategi og afgiftssystemet for plantebeskyttelsesmidler var i fokus på Dansk Planteværns generalforsamling den 15. marts.

- Forlængelsen af den nuværende sprøjtemiddelstrategi med et år var en fornuftig beslutning. Et af de vigtigste elementer i strategien var indførelsen af et nyt afgiftssystem for plantebeskyttelsesmidler i 2013, men det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at evaluere, hvilken effekt det ændrede afgiftssystem har fået på midlernes belastning af miljø og sundhed, blandt andet fordi det afhænger af, om brugerne har ændret deres valg af midler, udtalte Dansk Planteværns formand, Robert Racz, på generalforsamlingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på afgifter

Han tilføjede, at dette især gælder, fordi afgiftssystemet kun baserer sig på produkternes iboende egenskaber og ikke på risikoen ved brugen af produkterne. Da plantebeskyttelsesmidler kun kan godkendes, hvis de vurderes ikke at have uacceptable effekter på miljø og sundhed, gør dette det endnu vanskeligere at evaluere den virkelige effekt.

- Netop afgifterne har foreningen naturligvis stor fokus på, og vi mener, at der er behov for et grundigt eftersyn af hele systemet i forbindelse med udformningen af den næste sprøjtemiddelstrategi. Med de stigende problemer med resistens er det vigtigt, at der er et tilstrækkeligt udbud af bekæmpelsesløsninger og at disse ikke begrænses af høje afgifter på visse produkter, mente Robert Racz.

Godkendelse på dagsordnen

Også godkendelsesordningen for plantebeskyttelsesmidler blev drøftet og specielt resultatet af den internationale ekspertevaluering heraf, som forelå i foråret 2015.

- Dansk Planteværn hæftede sig ved, at de internationale eksperter har peget på netop den problemstilling, som branchen har fokuseret på i mange år: at den restriktive danske lovgivning omkring godkendelserne medfører et ringere udbud af bekæmpelsesmuligheder i Danmark. Det er derfor glædeligt, at myndighederne hurtigt efter resultatet af evalueringen har igangsat en række projekter, der skal afdække, om lovgivningen kan ændres på nogle punkter naturligvis under den forudsætning, at beskyttelsen af grundvandet ikke forringes, sagde Robert Racz.