På ejendommen Holmsland vest for Ringkøbing såede tre firmaer og en landmand med en selvudviklet såmaskine den 3. september 2014 i alt 45 parceller med vinterhvede.

Der var fem forskellige såmaskiner i aktion, og de skulle alle så uden harvning, med harvning i syv centimeters og 15 centimeters dybde. Desuden er der en tredjedel af demoarealet, hvor halmen er striglet, en tredjedel hvor der er harvet øverligt og en tredjedel, hvor halmen ligger urørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ville udfordre maskinerne til deres yderste med hensyn til halmen og havde valgt en god JB 4 muldjord, siger planteavlskonsulent Søren Søndergaard. Han står i spidsen for arbejdet med demoarealet.

Jorden er fornuftig at have med at gøre, og den pakker ikke af sig selv. Men der var et godt lag halm, som mejetærskeren havde snittet.

- Hvor der blev sået direkte, skulle maskinerne også kunne klare det, forklarer han.

Døm ikke på udseendet

Lige efter såning så ikke alle parceller alt for godt ud.

- Mange mente nok, at såningen var lidt for ringe. De var måske også af den opfattelse, at der aldrig ville komme brugbar hvede ud af det, siger Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var markvandring i demoarealet 30. oktober 2014, og allerede da så det bedre ud. Men i dag er situationen en ganske anden. Marken ser nu godt ud, og der står 45 overordnet set meget fornuftige parceller, hvor der i nogle af dem er lidt pletter.

- Man skal lige huske på, at det er anden års hvede, som traditionelt ikke er god på den lokalitet, påpeger han.

Det er også meget interessant, at der ikke er forskel på, om der er sået direkte eller harvet i enten syv eller 15 centimeters dybde før såning. Der er heller ikke forskel på, om såmaskinen i sig selv laver en løsning af jorden i forbindelse med såningen eller ikke.

Endelig er der heller ikke forskel på, hvordan halmen er håndteret. Men maskinerne imellem er der forskel - og det kan man se på demodagen.

Få mere viden

Vestjysk Landboforening byder velkommen mandag 29. juni om eftermiddagen, hvor der er guidet rundvisning klokken 13 og klokken 14.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til stede er planteavlskonsulenterne Søren Søndergaard, Niels Buch og Leo Bajlum.

- Vi er der fra klokken 13 til 15, og i det tidsrum kan vi få os en snak om både demoarealet og planteavl, lyder indbydelsen fra Søren Søndergaard.

Det hele foregår på Baggersvej 9 pr. Ringkøbing, og vært for demoarealet er gårdejer Asger Krogsgaard.