Fem franske svineproducenter med hver sin slagtesvineproduktion er gået sammen om en fælles farestald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De har valgt at importere den danske ekspertise og tilpasse den til deres egen produktion. Farestalden ?SCEA de La Planchette? ligger i Roc-Saint-André tæt på byen Vannes.

Frédéric Daniel opfeder cirka 500 slagtesvin ved siden af en mælkeproduktion. For ham betyder ?La Planchette-projektet? en garanti for at få smågrise af samme oprindelse og med en god sundhedskvalitet.

- Jeg har før modtaget smågrise med op til ni forskellige oprindelser og med hver sin sundhedsstatus, forklarer Frédéric Daniel.

Han ønsker at beskytte sig mod disse problemer. Derfor blev et enkelt projekt til et kollektivt. Projektet har været i støbeskeen i fem år. Det var nødvendigt at opretholde udbuddet både i mængde og i kvalitet, og det har ført til, at de fem individuelle producenter har slået sig sammen.

Samtidig indtræder de fem landmænd i Prestor-gruppen, som er en sammenslutning af 800 selvstændige svineproducenter i Bretagne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft en individuel tilgang til hver bedrift i et partnerskab med banken og eksperter i ledelse. Alt er blevet undersøgt og senere godkendt individuelt. Det var forudsætningen for, at den kollektive farestald kunne køre både på den økonomiske og det menneskelige plan, hævder Jean Francois Petit fra Prestor-gruppen.

De fem franske landmænd har valgt dansk ekspertise - Egebjerg International til staldinventaret og Skov til ventilationen.

Optimal ventilation

Disse danskudstyrede bygninger er det eneste eksempel af den slags på fransk jord, hvad kollektive stalde angår. Valget af udstyr blev blandt andet motiveret af energibesparelser.

- Danskerne arbejder med store mængder luft, genindvinder varmen og varmer stierne op til 21 grader. Vi havde to tidligere fjerkræstalde med et stort rumfang, og de var passende til det nye formål. I alt er der plads til 2.400 smågrise, forklarer Frédéric Daniel.

Hvad angår drægtighedstalen og løbestalden, så er det ventilationssystemet, der har overbevist landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ønskede energieffektive bygninger. Efter et besøg i Danmark, blev vi imponeret over ventilationssystemet med en høj kapacitet og anlægget, der indvinder varmen fra gyllen. Energiudgiften ligger på 7 eurocents per kilowatt , fortsætter Frédéric Daniel.

Fjerkræstaldene havde ikke en passende størrelse som løbestald, og derfor valgte de at bygge drægtighedsstalden og fjerkræstaldene blev ombygget til de farende søer og de fravænnede grise.

Skov og dets ventilationskoncept, som er baseret på kontrolleret luftindtag var ikke til stede på det franske marked før dette projekt.

- Det grundlæggende princip bygger på lemme med justeret luftindtag, enten i store mængder med vægventiler eller igennem loftventiler, siger Jean-Jacques Le Moigne, som repræsenterer Skov i Frankrig.

Varmepumpe under spalter

Han mener, at det vigtigste er, hvordan luften føres ind i bygningen. Målet er at optimere blandingen med den varmere luft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de kolde perioder giver et varmesystem med varmt vand, som er udstyret med ribberør placeret ved luftindtaget, de nødvendige kalorier til dyrenes komfort.

- Den varme luft stiger til vejrs. Den blander sig med kold luft og falder derefter ned på søerne. Luften er i bevægelse over en afstand, der svarer til kun to gange diameteren af ventilatoren, understreger Jean-Jacques Le Moigne.

Men mange franske producenter har en forkærlighed for den lave udtrækning, og teknikerne anbefaler effektive pumpesystemer under spaltegulvet for både at tørre gulvet og fjerne gasserne, der kommer fra gyllen.

Det interessante på SCEA de la Planchette er installationen af en varmepumpe, der henter sine kalorier fra gødningen i linespilsanlægget under spalterne.

De indvendige indretninger er også af dansk oprindelse (Egebjerg) med farebokse med klimakasser og løbe- og drægtighedsstalde med et automatisk fodersystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet for La Planchette er at nå op på 15.600 solgte smågrise, når de har nået en vægt på 25 kg og til en pris på omkring ? 50. Dyrene er af racerne Large White og Landrace, og der er blot to orner til stede. Der er to fuldtidsansatte og en på deltid. Gården modtager gylte hver sjette uge, som først skal 12 uger i karantæne. Den nye bygning indeholder karantæneafdelingen, insemineringen og de drægtige søer. Den er lys og funktionel.