- Husdyrloven er endelig vedtaget. Det gør, at den vigtige anmeldeordning forhåbentlig kan tages i brug fra den 15. marts, så svinebranchen kan blive helt klar til 2013 med løsgående drægtige søer, siger Lindhart B. Nielsen, formand Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Efter lang tids venten kan en række svineproducenter nu tage anmeldeordningen i brug for for eksempel at blive klar til 2013, hvor de drægtige søer skal gå løse. Ordningen gør det lettere at foretage mindre ændringer i husdyrbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ganske enkelt en livsvigtig ordning, som politikerne har vedtaget. Vi kan nu slippes vores drægtige søer løse og dermed efterleve nye velfærdskrav uden langvarige miljøgodkendelsesprocessor, siger Lindhart B. Nielsen, formand Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Glad for præciseringer

Anmeldeordningen er en del af husdyrloven, som blandt andet rummer krav om reduktion af ammoniakudslip og tidspunkt for påbegyndelse af et byggeri, der er godkendt.

- Resten af husdyrloven er nogle af betingelserne for Grøn Vækst. Men jeg hæfter mig ved, at en række punkter er blevet præciseret, så der ikke længere er plads til egne vurderinger ude i de enkelte kommuner. Samtidig er det også blevet lettere for den enkelte svineproducent at gennemskue, hvilke krav der skal opfyldes, siger Lindhart B. Nielsen.

Udover kravene til ammoniakudslip er præciseret, så er det nu også klart, at en miljøgodkendelse stadig gælder blot et byggeri er påbegyndt inden to år. Det skal altså ikke stå fuldstændig færdigt inden de to år efter godkendelsen er givet.

Fulde stalde

Husdyrloven har også medført en debat om fulde stalde, hvor der i dag gives tilladelser til antal dyreenheder i stedet for en tilladelse til en bestemt mængde ammoniak, kvælstof og fosfor i den samlede husdyrgødning samt lugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag producerer vi de grise, vi må ud fra antal dyreenheder, men eftersom vores grise hele tiden sviner mindre, så rammer vi et loft for, hvor mange vi kan producere, og må lade vores stalde stå tomme i op til 10 procent af tiden. Derfor har vi længe arbejdet for en anmeldeordning, så en svineproducent med en eksisterende godkendelse vil kunne øge produktionen af slagtesvin inden for den oprindelige godkendelsesramme, siger Lindhart B. Nielsen. 

Han tilføjer, at nu hvor de sidste knaster er ryddet af vejen med vedtagelse af husdyrloven, forventer branchen helt klart også at problematikken om fulde stalde i slagtesvineholdet finder en politisk løsning. Det vil selvfølgelig være til gavn for svineproducenten, men også følgeerhvervene og dermed det øvrige samfund vil tjene penge på det.