Dagbladet Politiken satte søndag fokus på MRSA i danske svinestalde. Nicolaj Nørgaard, direktør i Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer får i søndagens udgave lov til at svare på kritikken om, at landbruget ikke tager MRSA seriøst:

- Landbruget har allerede gjort meget for at begrænse smitten af CC398. Den danske svinebranche er frivilligt holdt op med at bruge to af de typer antibiotika, som menes at have været med til at fremme nogle af de alvorligste former for resistens i mennesker. Derudover har landbruget skåret sit antibiotikaforbrug til svin ned fra 100,3 ton i 2010 til 81,4 ton i 2011, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommentarerne i Politiken søndag kommer på baggrund af en række artikler, hvor avisen sætter fokus på den multiresistente stafylokok CC398 i danske svinestalde. En række aktører er bekymrede for, at myndighederne ikke i tilstrækkelig grad har fokus på at holde øje med udbredelsen af MRSA i de danske svinestalde.

- Overdriv nu ikke bekymringerne

Tove Rønne, overlæge i Sundhedsstyrelsen anerkender bekymringen, men hun understreger samtidig, at det er vigtigt ikke at overdrive bekymringen for MRSA.

- Foreløbig tyder det på, at CC398 smitter mindre mellem mennesker end andre typer stafylokokker. Man bliver heller ikke mere syg af CC398 end af andre stafylokokker, siger Tove Rønne til Politiken.

Ifølge Fødevarestyrelsen "er det endnu ikke lykkedes at udvikle en screeningsmetode, der med sikkerhed kan fastslå, at en svinebesætning ikke er inficeret med CC398. Derudover er det heller ikke lykkedes at finde en metode til at rense en stald effektivt, hvis først den er blevet inficeret,” lyder det i Politiken, hvor Gitte Bjergager fra Fødevarestyrelsen endvidere er citeret for:

- Det giver ingen mening at undersøge alle svine besætninger, hvis ikke vi kan komme af med CC398 i staldene. Så er det måske ikke den vej, vi skal gå. I stedet drejer det sig måske mere om, at mennesker, som er i risiko for at være smittet med CC398, skal sørge for at skifte tøj og vaske hænder, når de forlader stalden. Desuden skal de fortælle lægen det, hvis de bliver syge, så de med det samme kan blive undersøgt og behandlet, hvis de er blevet smittet. Sådan har man valgt at gøre det i Holland, siger Gitte Bjerager.