Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Større profit i kalvetilvækst end aktier

Af esu - 12. feb. 2016 KL. 08:29

Tanken om at kalve kan genvinde tabt sul er forkert, mener kalveekspert Rikke Engelbrecht.

Nye studier punkterer myten om, hvad tidligt spildes senere indhentes. Det sker bare ikke. Kalve genvinder aldrig tabt sul.

- Kalvene genvinder aldrig senere i livet en tilvækst, de har mistet inden for de første 8 uger, pointerer Rikke Engelbrecht, kalverådgiver hos Vestjysk Landboforening i en pressemeddelelse.

citat startcitat start

- Kalvene genvinder aldrig senere i livet en tilvækst, de har mistet inden for de første 8 uger,

- Rikke Engelbrecht, kalverådgiver hos Vestjysk Landboforening

citat slutcitat slut

Gennem to studier, hvor kalveeksperten dels har lavet forsøg med to daglige fravænninger frem for een, dels tester at fodre med mælk og tilskud generøst, påviser hun, at en nænsom og optimal start på et kalveliv giver gevinst hele livet.

- Ekstra foder til 33 kroner giver 600 kroner sparet i kælvningsalder per kvie. Det er en bedre investering end aktier. Og så er to måneders mælkeydelse end ikke medregnet, siger Rikke Engelbrecht.

Lav kælvningsalder

Resultatet er turbokalve, der fordobler deres tilvækst inden for to år, er mindre syge, bliver større, kælver tidligere og kan holde tre laktationer.

- Der er absolut ingen gevinst ved at trække kælvningsalderen. Så konkret konkluderer kalveekspert Rikke Engelbrecht på baggrund af sine studier og opfordrer landmændene til fremover at være mere moderne.

- Vi ved, at de dyr der kælver tidligt også får en højere ydelse. Lad være med at være for konservative, siger Rikke Engelbrecht.

Hun forklarer, at på en bedrift med 250 køer betyder den lavere kælvningsalder en gevnist på ca. en million kroner i færre bundne penge i likviditet, mandskabstimer og øget mælkeprodukt.

Første gang

For første gang nogen sinde har Rikke Engelbrecht testet et tilskudsfoder til kyllinger på kvæg.

I sommeren 2015 tester hun turboproduktet Top3 Biotonic på 1300 kalve på to vestjyske gårde.

Mindske diarre og salmonella.

Resultatet er, at de kalve der får 6 gram Biomin i foderet hver dag får en markant højere tilvækst, bedre gødningskonsistens, færre lungebetændelser, mindre snot og næseflod.

Kalvene opnår et forspring på 10% indenfor de første uger og fordobler tilvæksten med 19 procent inden de er to år.

- Der er 4-6 centimeter at hente. I skal investere i tilvækst, og her har især den vestjyske region billige kilo at hente på opdræt, påpeger Rikke Engelbrecht.

Hun finder det helt forfærdeligt, hvis den finansielle sektor vil presse landmændene til at spare sig ud af den situation, landbruget er i nu.

- Hvis I sparer de få kroner på vigtige mineraler og proteiner, så bliver den danske landbrugsproduktion væltet østfra, pointerer Rikke Engelbrecht.

Udviklingen betyder, at Vestjysk Landboforening højst sandsynligt også har nyt med til Faglig Dag om et år.

- Det betyder, at vi næste år dokumenterer den faktuelle gevinst på den øgede mælkeproduktion, fastslår Ida Ringgaard, chef for Produktion.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame