Mens pivot-vandingsanlæggene er udbredt andre steder i Europa, er der stort set ingen i Danmark.

- Sammenligner man pivot-anlæg med de systemer, der bruges i Danmark i dag, springer det i øjnene, at pivot-anlæg har en række fordele, som danske kartoffelavlere også kan gøre brug af, fortæller Svend Højrup, salgskonsulent hos Agrometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at Agrometer, som leverandør af vandingssystemer altid på udkig efter tiltag, der kan optimere driften og reducere udgifterne til vanding.

- Det er ikke mindst et lavere energiforbrug, mindre udvaskning af næringsstoffer og mere præcis vanding samt arbejdstidsforbruget, der tæller til fordel for et pivotanlæg, fortæller han.

Energiforbruget

Et pivotanlæg er i princippet opbygget lidt ligesom et gammeldags rørsystem, her er der også en masse små dyser, og det kræver langt mindre tryk at udbringe en stor mængde vand med mange små dyser, i stedet for en eller to store dyser.

- Et pivotanlæg arbejder med tryk på to til fire bar, hvor de fleste vandingsanlæg i dag arbejder med tryk på otte til ti bar, så der er virkelig energi at spare, fortæller Svend Højrup.

- Ud over lavt effektforbrug, så har pivotanlægget en væsentlig lavere fordampning, da vandet ikke kastes op i luften som med vandkanoner, men spredes ud helt nede ved afgrøderne. Derfor kræves der mindre vand, og fordelingen er også meget mere nøjagtig. Det er årsagen til det lave trykbehov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fordampningen er der ellers ikke så meget at gore noget ved, da den er bestemt af vind, varme og til dels af bladmassens størrelse.

Lavere tryk

Vindafdrift kan man begrænse ved at man som ved pivotvanding udbringer vandet med væsentlig lavere tryk og ganske tæt på afgrøderne. Vindafdriften gør, at det som oftest er en udfordring at få arealerne vandet med en jævn fordeling.

- Her er det noget nemmere med et pivotsystem, da dyserne sidder tæt og er tæt på afgrøderne og ikke forstøver helt så meget, fortæller Svend Højrup

- Præcision er vigtig, da det er afgørende for mængden af tildelt vand. Ved præcis placering af vandet kan man sagtens reducere mængden og få en højere udnyttelse af vandet og næringsstofferne, påpeger han.

Næringsstoffer

Udvaskning af næringsstoffer er helt sikkert en udfordring ved anvendelse af traditionelle vandingsmetoder, da man er nødsaget til at udbringe den mængde pr. overkørsel, som planterne skal bruge, før man kan komme næste gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis fordampningen ligger på fem millimeter pr. dag, og kapaciteten er til, at man kan komme rundt på arealet hver syvende dag, så må man nødvendigvis tilføre 35 millimeter pr. gang. Hvis der dagen efter kommer 30 millimeter normal regn, så har man stort tab af næringsstoffer, som planterne efter al sandsynlighed ikke får fat i. Ved at anvende pivotanlæg kan mængden pr. overkørsel reduceres, da man kan vande hvert døgn, med en mindre mængde, hvis det er nødvendig, fremhæver Svend Højrup.

Flytter sig selv

Landmænd og andre brugere af vandingssystemer har i flere år efterlyst vandingsanlæg, der kunne flytte sig selv.

- Det kan man sige at et center-pivot-anlæg kan. Valg af styring er afgørende for, hvor meget arbejde, der skal bruges. Det er muligt at styre anlægget fra en computer. Når man har besluttet sig for mængden og hastigheden, skal anlægget bare startes, og så stopper det selv, når der er kørt en omgang.

- Vælger man et lineært anlæg er der lidt mere arbejde forbundet med vandingen, da man her skal koble fødeslangen om et antal gange afhængig af, hvor lang marken er, fortæller Svend Højrup.

mod