På en svinegård ved Støvring i Nordjylland har ejeren længe haft en ide om at øge lyset i løbe- og kontrolstalden.

- Det er cirka otte år siden, at jeg var i Holland og så systemet første gang, fortæller Rune Nielsen. Dengang var det bare almindelig lysstofarmaturer, som de brugte hen over søerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu har Rune Nielsen startet RN Solutions Aps, hvorfra han er begyndt at sælge LED-lys til ophængning lige hen over søernes hoveder, så man dels sparer strøm og dels forbedrer reproduktionen.

- Vi havde lidt problemer med at få søerne i brunst samt en del efterårskastninger, så derfor kom det oplagt, fortæller Rune Nielsen.

Anbefalingen fra VSP lyder på minimum 100 lux i løbestalden, men flere rådgivere og dyrlæger anbefaler helt op imod 200 lux.

- Der er helt klart noget i problematikken omkring lysforhold i løbeafdelinger. Der er generelt alt for lidt lys, specielt nede ved søerne, konstaterer Mads Waidtløw, som er teamleder for svinerådgivningen i Agrinord.

Hvis man måler lysstyrken på gangarealet, hvor vi selv opholder os, vil der ofte være rigeligt med lys, hvilket Rune Nielsen anser som hovedårsagen til, at vi glemmer lysforholdet nede ved krybben, hvor soen opholder sig. Inventar og foderrør gør det næsten umuligt for lyset at trænge helt ned til soen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LED-armaturerne fås i to forskellige længder og er meget simple at koble sammen, hvilket gør, at man kun skal betale elektrikeren til at slutte den ene ende til strømforsyningen i stalden. Resten klarer man selv. LED-armaturerne kan i øvrigt erstatte et normalt lysstofarmatur, hvor det end måtte ønskes, da de er IP 65 godkendte og spreder lyset på samme måde som et normalt lysstofarmatur.

Rune Nielsen vurderer, at der er cirka 27 kilo watt timer at spare for hvert LED-rør, man sætter til i stedet for et almindeligt lysstofrør.

Læs mere om LED-lys i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 4. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk, eller på 7620 7970.