800.000 kroner i bøde for at overtræde reglerne for udenlandsk arbejdskraft er mange penge. Alt for mange, når man vurderer forseelsens størrelse. Det mener både den sønderjyske mælkeproducent Jette Jacobsen, der skal udrede beløbet som straf for sin overtrædelse og hendes rådgiver, Sønderjysk Landboforening. I hendes hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer, er der dog ingen sympati at hente.

- Selvfølgelig virker en bøde i den størrelsesordning voldsom, men i Landbrug & Fødevarer tager vi afstand fra ulovligheder, og da lovgivningen er klar på området, er der ikke noget at komme efter, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen og afviser dermed, at L&F vil gå ind i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regler og bødestørrelser på området har været kendt stof i 10 år, og vores medlemmer skal ikke tjene penge på at bryde loven, fastslår viceformanden og tilføjer, at sagen ikke er god landbrugets image.

Ville arbejde mere

Som så mange andre landmænd køber Jette Jacobsen sig til rådgivning ved ansættelser og hjælp til regnskabet.

- Selvfølgelig har jeg ansvaret ved at skrive under på ansættelseskontrakterne, men ærlig talt havde jeg ikke bidt mærke i, at medarbejderen ifølge kontrakten ikke måtte arbejde mere end 37 timer. Han ville jo gerne arbejde mere, så det fik han lov til, lyder forklaringen fra Jette Jacobsen, som sender en let indpakket kritik af sine rådgivere i Sønderjysk Landboforening.

Her fortæller direktør Erik Lydiksen, at både rådgivere og kunder ved, at der gælder særlige regler for aflønning af ukrainsk arbejdskraft.

- Jeg kan ikke forholde mig til denne kritik, for vi gør jo kun det, vi får besked på af vores kunder, når de sender lønsedler ind til os. Men derfor synes jeg da alligevel, at bødens størrelse slet ikke står mål med forseelsen, siger Erik Lydiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finde sammen

Andre landmænd end Jette Jacobsen er havnet i fedtefadet ved at overtræde reglerne, og enkelte har da også måttet dreje nøglen om som følge af bødernes størrelse.

- Jeg anede da ikke, at lidt overarbejde kunne medføre en så voldsom straf, og jeg er sikker på, at mange andre landmænd vil blive ramt, for jeg er ikke den eneste, og jeg kunne godt tænke mig, at vi landmænd blev bedre til at finde sammen, når vi havner i sådanne situationer i stedet for bare at dukke os og finde os i myndighedernes fremfærd, siger Jette Jacobsen. Hun fortæller, at det ikke har været uden omkostninger for hende at stå frem med sin sag.

- På trods af støtte fra mange steder løber sladderen stærkt, fordi jeg har valgt at stå frem. Folk tror desværre, at jeg er ved at gå konkurs. Mine leverandører er begyndt at inddrage min kredit og forlange betaling, og det er bestemt ikke nogen sjov situation, for jeg kunne da bare have holdt min kæft og betalt, men jeg synes bare, at straffen i denne sag er uforholdsmæssig stor - og det vil ramme mange andre landmænd, siger Jette Jacobsen. Hun vil dog foreløbig koncentrere sig om forberedelserne til Økodagen den 19. april, hvor hendes bedrift Haugård i Gabøl ved Vojens slår dørene op for publikum, der vil den økologiske besætning på 500 malkekøer blive lukket ud på græs.

Læs mere her.