- At vokse stille, men stærkt, er min opskrift på, hvordan man skal udvikle en virksomhed.

Sådan siger den ene halvpart i det sønderjyske firma Landteknik Andersen, Per Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med sin storebror, Frank, kan han den 1. januar 2014 fejre firmaets 10 års fødselsdag.

Den 37-årige Per Andersen er udlært landbrugsmaskinmekaniker, og han begyndte at importere sliddele i 1997, mens han var ansat ved en lokal maskinhandel.

- Jeg fandt ud af, at jeg kunne købe delene fra fabrikken og sælge dem direkte til slutbrugerne til billige priser ved at springe grossist- og forhandlerleddet over, fortæller Per Andersen og tilføjer:

- Men et par år senere mente min arbejdsgiver, at jeg måtte finde ud af, om jeg ville sælge reservedele eller arbejde for ham.

Han tog springet ud som selvstændig med firmanavnet Pers Landteknik og etablerede firmaet i forældrenes parcelhus i Abild ved Tønder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naboerne undrede sig sikkert, da der kort tid efter stod 10 paller ude på vejen.

- Men der var kun paraplyer i dem, så jeg troede, jeg var blevet snydt, siger han og tilføjer, at miseren skyldtes en fejl hos transportfirmaet. De rigtige varer kom som lovet.

Uden arbejde

I 2002 stod Per Andersens bror uden arbejde som landbrugsmaskinmekaniker, og den nu 43-årige Frank etablerede også sit eget firma under navnet Franks Landteknik.

Efter modne overvejelser slog de pjalterne sammen den 1. januar 2004.

- Udover salg af sliddele og reservedele, renoverede vi i starten rigtig mange plove, stubharver med videre, som blev videresolgt. Faktisk gik det meste af tiden med at skrue, siger Frank Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var især Lemken-plove og stubharver, der blev sat i stand, og Landteknik Andersen har stadig et særligt stor lager af dele til de blå plove.

- Vi købte et komplet reservedelslager til Lemken i 2012, så vi har cirka 1.500 originale varenumre til Lemken på lager, der nok måske er Danmarks største, forklarer Frank Andersen.

I dag har begge brødre mest travlt med salget af sliddele, så det bliver ikke meget tid til at renovere landbrugsgrej.

- Vi har cirka 3.000 varenumre på hylderne, og vi kan i løbet af få dage hente op mod 12.000 forskellige dele hjem, fortæller Frank Andersen.

Rådgivning af kunder

Den personlige kontakt med kunderne er vigtig for de to sønderjyder, da sliddele ikke bare er sliddele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bruger meget tid i telefonen på at rådgive kunderne, blandt andet for at give dem den billigste hektarpris. Vi er meget kritiske, når vi bestiller sliddele ved vores producenter, i forhold til stål og hærdekvalitet, pasform og dimensioner, da det der bliver leveret skal være i topkvalitet, forklarer Per Andersen.

Han tilføjer, at netop den personlige kontakt betyder, at brødrene ikke ønsker at firmaet skal blive meget større, end det er i dag.

- En af vores kollegaer spurgte engang, hvad vores mål var. Vi svarede ham, at vi tog telefonen, når den ringede, og så måtte vi jo se, hvad der blev ud af det, fortæller Frank Andersen.

De to brødre er enige om, at det er mest sundt at vokse stille og roligt.

De er også enige om at holde omkostningsniveauet på et minimum, blandt andet ved at optimere arbejdsgangene og udnytte arbejdstiden mest muligt. De bor begge på landejendomme ved henholdsvis Løgumkloster og Tønder, hvor de har indrettet staldbygningerne til lager på i alt 3.000 kvadratmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke udgifter til lager ude i byen eller en dyr erhvervsejendom, fortæller Frank Andersen.

I juni 2011 bankede Maja Christiansen på døren hos Landteknik Andersen, da hun havde hørt, at firmet søgte en medarbejder.

- Maja blev ansat, blandt andet fordi hun har en landbrugsuddannelse, som vi syntes var godt relateret til vores virksomhed. Blandt hendes arbejdsopgaver styring af lageret og sørge for, at varerne bliver pakket og kommer af sted, siger Frank Andersen.

Gensidig respekt

Et år før stiftelsen af Landteknik Andersen blev brødrene enige om at køre et prøve-år med hver deres regnskab med maskiner og sliddele.

- Vi skulle finde ud af, om vi også kunne enes om at drive firma sammen, da det jo ikke er en selvfølge, selvom man altid har kunnet godt sammen. Som kompagnoner er man nødt til at være loyal og have en gensidig respekt over for hinanden, forklarer Per Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brødrene er meget nøje med, at kassekreditten mest muligt står på et nul, netop fordi de er brødre og ikke ønsker, at økonomien skal skille dem ad.

Per og Frank Andersen er begge startet på bar bund med fuldtidsarbejde ved siden af de første tre år.

- Det var svært at trække en løn ud de første år, og det gjaldt også i de første år i Landteknik Andersen, forklarer Per Andersen.

Rådet om at have tålmodighed og være arbejdsom, hvor man langsomt bygger ens firma op sten for sten, vil brødrene gerne give videre til dem, der vil starte egen virksomhed, da man ikke skal forvente at trække løn ud de første år

- Det ta'r tid at bygge et firma op, siger Per og Frank Andersen samstemmende.