Lyt til artiklen:

Gåsefodstand kan nedbringe lattergasudledning

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Nedfældning af gylle kan medføre et stort miljø- og klimamæssigt dilemma for landmændene.

For ny viden viser nemlig, at sortjordsnedfældning af gylle giver en stor emission af lattergas, som er en potent klimagas. Til gengæld giver nedfældning en lav ammoniakfordampning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt får man med nedharvet eller overfladeudbragt gylle den omvendte effekt. Lav emission af lattergas, stor ammoniakfordampning, skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Den udfordring arbejder man lige nu på at løse i Seges Innovation, i et treårigt projekt, støttet af Planteafgiftsfonden.

- Det er jo en af de nye udfordringer, at vi skal have fundet løsninger på. For vi skal udbringe gyllen med lav emission af både lattergas og ammoniak, siger Mette Kramer Langgaard der er specialkonsulent i Seges Innovation.

Fem landsforsøg

I alt udlægges fem landsforsøg i vårbyg i 2024 med udbyttemålinger, og hvor der måles emission af lattergas i ét af forsøgene.

Effekten sammenlignes blandt andet med tilsætning af en nitrifikationshæmmer. Forsøgene gentages så i 2025 og 2026 for sikre at resultaterne er konsistente

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af løsningerne, som Mette Kramer Langgaard tror på, kan bringe lattergasudledningen ned ved nedfældning, er at anvende en såkaldt gåsefodstand.

- En mulig løsning til at reducere udledningen af lattergas i forbindelse med nedfældning kan være at bruge en gåsefodstand, som placerer gyllen ud i et bredt og tyndt lag i jorden. Det kunne meget vel være metoden, som giver det bedste resultat. Der er tidligere udført et enkelt forsøg med konceptet, som Aarhus Universitet, har gennemført i majs, siger Mette Kramer Langgaard.

- Resultatet tyder på, at gåsefodstanden kan gøre en markant forskel. Det skal vi selvfølgelig have verificeret i vores landsforsøg. Det vil være rigtig nyttigt at have en udbringningsmetode, hvor gyllen har en lav belastning med både lattergas og ammoniak, siger specialkonsulent i Seges Innovation.