Lyt til artiklen:

Nyt scoringssystem sammenligner dyrevelfærd på tværs af produktionsformer

00:00
Hastighed: ???x
01:26

Forskere fra Cambridge University har udviklet et scoringssystem til sammenligning af dyrevelfærd. Systemet forventes at kunne hjælpe med at forbedre dyrevelfærden på bedrifter, ligesom forbruger han rustes bedre til at vælge i køledisken, det skriver The Pig Site

Scoringssystemet er det første af sin art, som pålideligt kan sammenligne velfærden på tværs af produktionstyper,

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har vist, at det er muligt at lave en pålidelig vurdering af dyrevelfærden på bedrifterne. Det betyder, at landmænd kan basere sig på pålidelige beregninger fremfor formodninger, når de skal vælge driftsform siger Harriet Bartlett fra Cambridge Universitys afdeling for veterinærmedicin.

I modellen, som er baseret på undersøgelser af 74 britiske besætninger, scorer skovgrise højest, mens nummer to og tre på listen er økologiske grise og frilandsgrise. Dernæst kommer RSPCA-certificerede grise, det britiske fødevare-certifikat Red Tractor og til sidst grise uden certificeringer af nogen art.

Modellen ser på flere faktorer herunder hoste, nys, halthed, hvordan grisene opfører sig sammen, om der er øre eller halebid, og om de leger med deres omgivelser.