Lyt til artiklen:

Tørken påvirker høsten i Sverige negativt

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Svenske Lantmännens prognose for årets svenske høst lyder på 4,6 millioner tons korn. Det er markant lavere end både sidste års høst på 5,8 millioner tons, og et normalår, der svarer til 5,6 millioner tons, skriver Lantmännen i en pressemeddelelse.

- Den begrænsede nedbør i maj og juni har påvirket høstpotentialet negativt i hele landet. Nedbøren i begyndelsen af juli forbedrer betingelserne for høsten, men vil ikke kompensere for reduktionen forårsaget af tørken inden da. Samlet set ser det dog ud til, at høsten vil dække det svenske råvarebehov, siger Per Germundsson, forsynings- og salgschef i Lantmännens kornenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En usikker verden fremhæver vigtigheden af et levedygtigt svensk landbrug og en robust national fødevareforsyning. Høsten er grundlaget for rentabiliteten i landbruget, og det er af stor betydning, at landmændene kan spare en god høst af god kvalitet, skriver det svenske andelsselskab Lantmännen.

I år er udbyttet særligt vigtigt, da renten er steget, og mange landmænd købte råvarer sidste år til høje priser, samtidig med at kornmarkedet vendte nedad. Under de nuværende forhold er den økonomiske risiko for landmændene højere end i et normalt år, og høstresultatet endnu vigtigere.

- Vækståret 2023 betyder store udfordringer for landmændene. Omkostningerne til blandt andet brændsel og mineralsk gødning har været meget høje, og samtidig er det forventede høstudbytte væsentligt lavere end for et normalt år. Det betyder, at de svenske landmænd i mange tilfælde står over for store økonomiske risici, siger Per Germundsson.

Tørkeåret 2018

Afgrøderesultaterne i de senere år i Sverige har vist store variationer med en meget lille afgrøde i det ekstreme tørkeår 2018.

Forventningerne til årets afgrøde er højere end 2018-resultatet, primært takket være større arealer med efterårssåede afgrøder og mere gunstige temperaturer i tidlig sommer, skriver Lantmännen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets høstprognose viser et langsigtede behov for klimatilpasning inden for svensk landbrug for at sikre en høst, der tilfredsstiller Sveriges fødevareforsyning og beredskab.

- Høsten er meget vigtig for et levedygtigt svensk landbrug og af stor betydning for at sikre Sveriges fødevareforsyning og beredskab. Derfor er det vigtigt, at vi videreudvikler nye tørkeresistente afgrøder, effektive kunstvandings- og drænsystemer og fortsætter med at styrke rentabiliteten og konkurrenceevnen i svensk landbrug, siger Magnus Kagevik, Lantmännens administrerende direktør.

Det svenske andelsselskab Lantmännen har i dag positionen som Nordeuropas førende aktør inden for landbrug, maskiner, bioenergi og fødevarer. Koncernen er andelsejet af 19.000 svenske landmænd, beskæftiger 10.000 medarbejdere og er repræsenteret i over 20 lande - herunder Danmark med Lantmännen Agro Danmark i Nyborg, skriver Lantmännen på sin hjemmeside.