Lyt til artiklen:

Danish Genetics fokuserer på moderegenskaber

00:00
Hastighed: ???x
03:54

Når man vil styrke moderegenskaber i avlsarbejdet, så er det relevant at indsamle data på flere parametre. Derfor registrere Danish Genetics blandt andet foderforbrug, daglig tilvækst og som eneste genetikselskab registreres fødselsvægt for alle grise fra samtlige kuld, det skriver genetikvirksomheden i en pressemeddelelse.

På grund af øget kontrol, travlhed, og ikke mindst mangel på kvalificeret arbejdskraft, oplever mange besætninger, at der er mindre tid til den enkelte gris. Tid og sunde grise er de seneste år blevet en stadigt større økonomisk post, og det er derfor blevet endnu vigtigere, at grisene ikke konstant kræver opsyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er derfor Danish Genetics fokuserer arbejdet på moderegenskaber. Det vil for eksempel vise sig i flere ensartede kuld med få udsving i fødselsvægten. Det bidrager til mindre hierarki i stien og i sidste ende en højere pattegrisoverlevelse.

- Vi tilpasser os hele tiden til kundernes efterspørgsel. Og når det, som i tilfældet med ekstra fokus på moderegenskaber, kaster en række positive elementer af sig, er det oplagt, at vi arbejder endnu mere struktureret med det, siger Ulla Gam Hansen, der er teknisk konsulent hos Danish Genetics, og fortsætter

- Konkret er vi inden for det seneste år begyndt at indsamle data for avlskuld, der viser pattegrisenes fødselsvægt og beregner en overlevelse i kuldet. Med de nye dataindsigter får vi et markant bedre grundlag at stå på, når vi skal træffe beslutninger om, hvordan genetikken skal sammensættes.

Foruden fødselsvægt og overlevelsesrate indsamler selskabet også data for, hvor mange patter et Yorkshire eller Landrace-dyr bliver født med, da det er et væsentligt parameter for soens evne til at passe sine grise og score højt på moderegenskaber.

Nye avlsmål mærkes allerede i staldene

Se også:

Nye avlsmål mærkes allerede i staldene

God rentabilitet

Ud over at en besætning bliver nemmere at passe for en presset griseproducent, giver gode moderegenskaber en række andre fordele for landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Ulla Gam Hansen er pattegriseoverlevelse alfa og omega, hvis du skal drive en rentabel og overskudsgivende produktion. Men der er en række andre parametre, der er mindst lige så vigtige ved moderegenskaberne:

- Som branche har vi et etisk ansvar for, at vi sikrer, at flest mulige liv overlever. Og lever på en ordentlig måde. Det giver næsten sig selv, at en god so spiller en stor rolle i det spil. Samtidig spiller det en rolle i CO2- og miljøbelastningen, at vi får levedygtige og sunde pattegrise ud af avlsarbejdet. Hvis der er for mange pattegrise, der dør eller ikke får tilstrækkelig hurtig tilvækst, koster det ressourcer, forklarer Ulla Gam Hansen.

Data fra Danish Genetics viser, at de ti procent bedst performende søer i gennemsnit har 21 levedygtige grise tre uger efter fødslen.

Tysk producent mærker det

Hos Simon Oesau, der driver Hof Oesau - en besætning med avlssøer, smågrise og slagtegrise - i Tyskland, er der lagt mærke til moderegenskaberne hos Danish Genetics avlssøer:

- I vores bedrift formår vi at opnå en daglig tilvækst på 1.100 gram per slagtegris, mens foderforbruget er 2,7 foderenheder. Det tilskriver jeg i stor grad søernes moderegenskaber, der i vores setup bliver yderligere udfordret af, at både søer og slagtegrise går uden for i store fællesgrupper, forklarer Simon Oesau og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De relativt store udendørs stier kan også lade sig gøre, fordi grisene fra Danish Genetics har virkeligt stærke ben og god rygstruktur. Vi forsøger ydermere at styrke grisene med niveauforskelle i stierne og steder med rigelig strøelse samt steder uden, så grisene virkeligt får brugt deres muskler.

Hof Oesau er meget bevidste om deres køb af avl med gener fra Danish Genetics, og har købt grisene gennem Breeders of Denmark. For fire år siden afprøvede Simon og hans medarbejdere et andet genetikselskab i en periode, men de præsterede ikke tilstrækkelig godt under forholdene på gården fortæller han.

Stor økonomisk værdi for små- og slagtegriseoverlevelse

Se også:

Stor økonomisk værdi for små- og slagtegriseoverlevelse