Lyt til artiklen:

Ny traktor gav bedre mulighed for præcisionslandbrug

00:00
Hastighed: ???x
03:36

I foråret 2022 købte Mikkel Hansen en ny Valtra T234 med Valtra Guide og Isobus til Damgaarden, som er beliggende på Sydfyn, og som han driver sammen med sin far.

Den nye traktor supplerer bedriftens ældre S394, der stadig kører fint, men ikke har integreret GPS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med købet af den nye Valtra med integrerede muligheder for præcisionslandbrug ønsker Mikkel Hansen og hans far at blive endnu bedre til at arbejde med præcisionslandbrug.

Mikkel Hansen erkender, at det nok mest er på grund af ham, at de er begyndt at arbejde mere målrettet med præcisionslandbrug på bedriften.

- Jeg synes, at præcisionslandbrug er spændende, men jeg tror også, at det er fremtiden for, hvordan vi skal arbejde med landbrug generelt. Og så kan jeg se en stor værdi i det for os, for vi sparer både ressourcer og penge - og så er det ovenikøbet til gavn for klimaet, fortæller Mikkel Hansen.

200 hektar planteavl

Mikkel Hansen er 28 år. Han blev færdiguddannet agrarøkonom i 2019 og vendte tilbage til fødegården, og siden har far og søn arbejdet målrettet med præcisionslandbrug.

Bedriften omfatter 200 hektar planteavl med blandt andet frøgræs, hvidkløver, grynhavre og hestebønner i markplanen. En slagtesvineproduktion på 5000 slagtesvin om året er under afvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et vigtigt element i at opnå målene med præcisionslandbruget er ifølge far og søn den vejledning, de fik af forhandleren J. Dyhr, i forbindelse med handlen og ikke mindst deltagelse i et kursus hos forhandleren, hvor de lærte at udnytte alle traktorens muligheder for smart farming.

Kursus

Mikkel Hansen fortæller, at det var nyt for ham og hans far at arbejde med det integrerede GPS-anlæg og Isobus, og han er derfor glad for, at Valtra-konsulenten fra J. Dyhr, Henrik Matthiesen, lovede at hjælpe dem i gang med at bruge det i marken.

- Henrik Matthiesen besluttede sig for at lave et kursus - ikke kun for mig og min far, men for alle de Valtra-kunder i lokalområdet, som havde brug for vejledning til at komme i gang med at anvende de muligheder, der er i Valtra Guide-systemet, fortæller Mikkel Hansen.

En halv snes Valtra-kunder deltog i kurset, der bådet gav en masse baggrundsviden om funktionerne i en Valtra og desuden praktiske øvelser i at anvende udstyret i marken.

Kursisterne arbejde blandt andet med Valtra Guide, Auto U-Pilot, Smart Turn, sektionskontrol samt anvendelsen af tildelingskort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
På kurset hos J. Dyhr blev de ti lokale Valtra-kunder klædt på til at bruge traktorens muligheder for smart farming. Pressefoto.

- Det var superfedt, at vi kunne øve det hele i en traktor og få hjælp fra en af Valtras produktspecialister. Jeg arbejder meget med tildelingskort og graduering i marken, så at kunne få hjælp til mine konkrete behov var uvurderligt for mit videre arbejde, siger Mikkel Hansen.

Gradueret tildeling

Mikkel Hansen og hans far arbejder med GPS, A-B-linjer samt tildelingskort til graduering af gødning og såsæd, og efter kurset hos J. Dyhr er de blevet meget klogere på, hvordan de kan bruge deres nye Valtra til de opgaver.

- Kurset har betydet, at jeg har fået redskaberne ind under huden, så jeg selv kan bruge dem nu. Jeg har fået lagt mine tildelingskort ind i systemet, og så skal vi i gang med gradueret såning her til foråret, fortæller Mikkel Hansen.

Han tilføjer, at det har været meget brugbart for ham at få vejledning til opsætning af Valtras GPS-system, Valtra Guide.

- Nu ved jeg for eksempel præcis, hvordan jeg skal oprette mine A-B-linjer. Og hvis jeg er det mindste i tvivl, tager jeg bare fat i de produktspecialister, der underviste på kurset, og så kan de guide mig på et splitsekund, siger Mikkel Hansen.