- Et vigtigt signal, kalder formanden for Sønderjysk Landboforening Rema 1000s udmelding om de hæver prisen på mælk for at støtte mælkeproducenterne, mens formanden for Sjællandske Familielandbrug kalder initiativet for et stort og tiltrængt skulderklap.

Håber på et wake up-call

- Situationen er som bekendt alvorlig hos mange danske mælkebønder. Derfor er det et vigtigt signal, Rema 1000 sender, når de sætter prisen for en liter mælk op med 50 øre, udtaler Christian Lund, der er formand for Sønderjysk Landboforening. En merpris, der vel at mærke skal gå ubeskåret til mælkebønderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Lund fortsætter:

- Det her viser, at den politik vi fører, bærer frugt. En politik, hvor vi aktivt involverer samfundet. Jeg er godt klar over, at det her tiltag ikke redder økonomien hos den enkelte landmand, men det har en meget, meget stor betydning som et signal til forbrugerne.

- Jeg håber, at forbrugerne får et wake up-call og vil være med til at betale den merpris her og nu. Det skal være med til at sikre forbrugerne dansk mælk i de mængder, vi kender det i dag, også i fremtiden, slutter Christian Lund.

Stor ros

Det er et stort og tiltrængt skulderklap Rena1000 giver de danske mælkeproducenter, da kæden valgte at hæve prisen på dansk mælk med 50 øre i butikkerne. Det mener Ole Karmsteen, der er formand for Sjællandske Familielandbrug og mælkeproducent på Falster.

-Jeg har stor respekt for Rema1000s beslutning, det er et godt initiativ og Rema sætter helt nye standarder for detailhandlen. For selvom baggrunden er trist og mange mælkeproducenter har det økonomisk svært, så er støtten fra Rema et klart signal om, at danskerne vil have dansk mælk, siger Ole Karmsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at hvis ikke man fastholder den danske mælkeproduktion og hjælper erhvervet i den nuværende situation, så risikerer landbrug at måtte lukke. Konsekvensen er, at dansk mælk ikke længere er en selvfølge i butikkerne.

-Jeg synes de danske forbrugere har fortjent dansk mælk, så jeg håber, at folk vil støtte Rema1000s initiativ, siger Ole Karmsteen.

Ifølge Rema 1000s beregninger er prisen for mælk i dag den samme som for 30 år siden. Det får Ole Karmsteen til at pege på den grundlæggende udfordring, at danske fødevarer skal konkurrere med udenlandske fødevarer om pladsen i forbrugernes indkøbskurv. Og de udenlandske fødevarer produceres under helt andre forhold, og det gør, at prisen kan holdes nede.

-Køber man danskproduceret fødevarer, får forbrugerne til gengæld fødevarer af høj kvalitet og med høj fødevaresikkerhed. Samtidig er man med til at fastholde danske arbejdspladser både i landbruget og i følgeerhvervet, som fx på mejerierne, lyder det fra formanden for Sjællandske Familielandbrug.