Konsekvensen af kommissionens anbefalinger vil være en reform med lige så stor betydning for samfundet, landbrugserhvervet, naturen og landskaberne som udstykningerne i de første 60 år efter vedtagelsen af den første husmandslovgivning i 1899.

Det sagde Esben Munk Sørensen, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, da han holdt oplæg på konferencen om fremtidens planlægning i det åbne land i slutningen af maj. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Professoren forventer, at vi i den kommende periode på 40-50 år vil se markante ændringer i lokale ejendomsstrukturer og rettigheder, ekstensivering af nogle jorder og intensivering af andre, oprettelse af naturejendomme og andre følger af kommissionens anbefalinger.

Jordfordeling

- De kommende ændringer må nødvendigvis ske efter forhandlinger med de berørte landmænd og andre borgere og virksomheder, sagde Esben Munk Sørensen.

I den forbindelse fremhæver han Jordfordelingsoverenskomsten som et "fremragende redskab" til at opnå resultater alle kan acceptere.

- Jordfordelingsoverenskomsten er et unikt aftaledokument i dansk landskabsforvaltning. Det er smidigt, og det tager det hele med: Servitutter, køb og salg af parceller, kontant erstatning og så videre, sagde han.

- Det bliver helt afgørende med forhandlingsplanlægning de kommende år. Men man kan også komme rigtig langt med folk, når man tager rundt og får en seriøs snak og lytter til dem ved køkkenbordet og ender med en jordfordelingsoverenskomst, lød Esben Munk Sørensens erfaring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejde mellem landmand og kommune

Et af de projekter, som har til formål at ændre den måde, vi planlægger i det åbne land, hedder Landbruget i Landskabet. Tanken med projektet er, at landmænd og kommuner skal arbejde sammen om planlægningen og udviklingen af landbrug og natur.

"Alle parter er enige om, at regelstyringen har taget overhånd og negativt påvirker såvel erhverv som myndigheder. Men ingen har endnu taget fat på at analysere, hvordan vi nåede hertil, og hvordan vi kan udvikle et nyt, tidssvarende forvaltningssystem for det åbne land," skriver samarbejdspartnerne på Landbruget i Landskabets hjemmeside.

Landbruget i Landskabet er et samarbejde mellem Videncentret for Landbrug, Hjørring og Norddjurs Kommuner, syv landmænd, LandboNord, Djursland Landboforening samt Aalborg og Aarhus Universiteter.

Læs mere om Landbruget i Landskabet her.