Det er en festdag for mange danskere, mælkeproducenter og sandsynligvis også for køerne, når de bliver lukket ud på græsmarkerne ved den årlige økodag på søndag. Men mange danskere tror fejlagtigt, at den mælk, de drikker, altid har rod i en græssende ko.

Den globale dyreværnsorganisation WSPA - World Society for the Protection of Animals - har foretaget en spørgeundersøgelse blandt danskerne, og ifølge WSPA forbinder over halvdelen af danskerne mælk med græssende køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køernes trivsel

Men det er kun et mindretal af køerne, der kommer på græs, og det bekymrer dyreværnsorganisationen.

- Det er en bekymrende udvikling, at stadig færre danske køer lukkes ud, for det er helt afgørende for køernes trivsel, at de kommer ud og græsser om sommeren. Det er undtagelsen snarere end reglen, når de økologiske køer lukkes ud på græs på søndag, siger Pernille Fraas Johnsen, der er kampagnechef i WSPA.

Befolkningen er tabt

- Intensiveringen af den danske mælkeproduktion er gået så stærkt, at den er gået hen over hovedet på forbrugerne. Og det er et stort problem, for det betyder jo, at folk ikke er klar over, hvad det er, de køber. Hvis køerne skal ud på markerne igen, må forbrugerne efterspørge mælk fra køer på græs, siger Pernille Fraas Johnsen.

Hun mener derfor, at søndagens dansende køer ikke ubetinget er en fest for køerne.

- Den glæde, de økologiske køer oplever på søndag, er kun forbeholdt de særligt udvalgte, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samler underskrifter

World Society for the Protection of Animals er i gang med en europæisk underskriftsindsamling, der skal give bedre vilkår for malkekøerne, som ifølge WSPA lider fysisk under de høje produktionskrav, der bliver stillet til dem.