Der handles stadig landbrugsbedrifter i Danmark trods krisen - i nogle tilfælde endda på grund af krisen, når salg tvinges igennem. Men meget tyder på, at mange af de handlede ejendomme sælges til priser langt under det niveau, som sælgerne kunne håbe på for få år siden.

Den nye prissætning af landbruget er derfor skidt nyt for de etablerede, der vil eller skal afhænde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld er prisniveauet godt nyt for unge, der ønsker at etablere sig som selvstændige i erhvervet. Men det nye prisniveau på produktionslandbrug har også tiltrukket kapitalstærke udenlandske landmænd, som står med en konkurrencefordel i kapløbet om de billige ejendomme, fordi de har masser af egenkapital i modsætning til en ung, håbefuld landmand.

Det viser i øvrigt, at en stærk egenkapital er en vigtig ingrediens i et sundt landbrug. For det giver handlekraft og handlefrihed.

Og den handlekraft har en del hollandske, tyske og belgiske landmænd, som nu har kastet blikke på Danmark.

Det beretter Maskinbladet i denne udgave af avisen, og der er endda meldinger om, at nogle af landmændene er interesserede i at købe ejendomme med henblik på bortforpagtning eller på et samarbejde med en ung dansk landmand, som dermed får en chance for at blive selvstændig. Endda med en erfaren landmand som aktiv medspiller.

Det er en interessant udvikling, fordi det kan løsne op for det nedfrosne marked, vi har set siden finanskrisen. Og det er interessant, fordi den kendsgerning antyder, at det er en god forretning at investere i landbrug lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop en dårlig forretning på grund af alt for høje priser og en dårlig forrentning af den investerede kapital har ved flere lejligheder været nævnt som en hindring for at tiltrække ekstern kapital til primærlandbruget i Danmark.

Emnet har været behandlet flere gange på kongresser og konferencer det seneste års tid, fordi den nye landbrugslov åbner for ekstern kapital i landbruget. Men hver gang emnet har været oppe, har den juridiske åbning af muligheden virket ret teoretisk, netop fordi det mulige afkast og risikoen slet ikke står mål med investeringen.

Det tyder altså på, at den situation er ved at ændre sig, og det kan give en ny vej ind i erhvervet for de unge.