En ny trådløs sensorteknologi, udviklet på Aarhus Universitet og i virksomheden WEBSTECH, har potentiale til at blive meget populær hos de danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forskerne fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet, give teknologien mulighed for at overvåge temperatur og vandindhold i kornlagre og tørringsanlæg. Og det kan hjælpe landmændene med at undgå større tab, når kornet nedtørres.

Det nyudviklede system går ud på, at plastickugler med en diameter på 10 centimeter indeholdende sensorer fordeles jævnt i det opbevarede korn, især i de områder i siloen, hvor der er fare for dårlig tørring. Sensorerne sender via det mobile datanet målingerne til en server, hvor databehandlingen finder sted. Hvis vandprocenten eller temperaturen bliver for høj, sendes en alarmbesked til landmanden via sms og e-mail.   

Hvert år mister landbruget omkring 45 millioner kroner alene på grund af maltbyg, der ikke er tørt nok og som enten mister sin spireevne eller mugner. Beløbet bliver endnu større, når man indregner alle korntyper samt udgifterne til den energi, der spildes på overtørring af kornet, skriver tidsskriftet Jordbrug og Fødevarer, Aarhus Universitet.