På Investigative Reporting Denmarks hjemmeside udpeges 137 svineproducenter, som "sandsynligvis" har svine-MRSA.

Svineproducenterne er udpeget på et kort med navn og adresse under overskriften "Her er MRSA-svinen der kan true dit helbred".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Investigative Reporting Denmark bruger data fra Gult Kort-ordningen til at udpege de 137 svinefarmere og skriver oversat fra engelsk:

- Listen tæller 137 svinefabrikker, hvor der i løbet af de seneste ni måneder har været et overforbrug af antibiotika, som overskrider Fødevareministeriets nye grænseværdier, som træder i kraft til efteråret.

Ingen sammenhæng

Men der er ingen sammenhæng mellem forbrug af antibiotika og MRSA CC398.

Det siger chefkonsulent og dyrlæge Jan Dahl fra Landbrug & Fødevarer:

- Hvis du har fået et gult kort i Gult Kort-ordningen, betyder det, at du har overskredet de grænseværdier, som er fastsat for brug af antibiotika. Ikke at din besætning har MRSA CC398. Det er simpelthen forkert.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Naturligvis skal man bruge så lidt antibiotika, som det er forsvarligt muligt, men man er også forpligtet til at behandle sygdomme hos sine dyr. At nogle modtager et kort viser bare, at ordningen virker. Det betyder man hele tiden bliver gjort opmærksom på sit antibiotikaforbrug og kan justere det, siger Jan Dahl.

Fødevarestyrelsen oprettede Gult Kort-ordningen i 2010.

Siden er antibiotikaforbruget faldet betragteligt og grænseværdien løbende blevet sænket.

Stævning

Listen over svineproducenter, der har svin smittet med MRSA CC398, er for tiden genstand for en retssag mellem Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer.

- Oplysningerne om hvem der har modtaget et gult kort, kan der frit tilgængeligt søges aktindsigt I. Det har Investigative Reporting Denmark gjort og samlet tallene til en liste. Det er der ikke noget odiøst i, listerne er ikke det samme efter som et gult kort ikke betyder, at der er registreret MRSA CC398. Landbrug & Fødevarer har stævnet staten for at forhindre stigmatisering af de svineproducenter, der er registret på den anden liste som at have grise smittet med MRSA CC398. Listerne er ikke det samme, og kan ikke sammenlignes, siger Jan Dahl.