Når malkekøer æder urter frem for kløvergræs og majs, fordobles mælkens indhold af de interessante omega-3 fedtsyrer. Det viser resultaterne i Majbritt Bonefeld-Petersens ph.d.-projekt, som hun netop har afsluttet.

Afprøvningen med at fodre med urter høstet i marken er sket hos tre økologiske mælkeproducenter, som leverer deres mælk til Thise Mejeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke ualmindeligt, at økologer blander urter i de græsmarker, køerne afgræsser, men i dette forsøg ville vi prøve at høste 100 procent urter - og erstatte staldfodringen bestående af kløvergræs -ensilage med en ensilage af urter - helt eller i store mængder, forklarer Majbritt Bonefeld-Petersen

Foder påvirker mælken

At fodermidler påvirker mælkens sammensætning - herunder smag og sammensætningen af fedtsyrer - har længe været kendt. Der er imidlertid ikke lavet mange forsøg om sammenhængen mellem fodring med urter og dette.

De første, der opdagede, at urter øger de sunde omega-3-fedtsyrer i mælken, var schweizere, som lader køerne græsse i Alperne hele sommeren, og her er masser af urter.

- Selvom schweizerne er bevidste om effekten af urterne og laver masser af lokale specialoste, er det ikke umiddelbart den sunde fedtsyresammensætning, men smag og naturlighed, de bruger som salgsargumenter. Jeg har oplevet, at anprisningen af urterne i koens foder handler mere om at forbedre køernes sundhed end om sunde mælkeprodukter, siger Majbritt Bonefeld-Petersen.

Men hvorfor stiger indholdet af essentielle omega-3 fedtsyrer i mælken, når køerne æder urter fremfor kløvergræs?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få svaret og læs mere om projektet i næste nummer af Bovi, som udkommer den 21. november eller læs allerede nu artiklen ved at klikke her: