På kanten af Nationalpark Thy ligger det økologiske landbrug Gyrup. Her dyrkes korn, laves økologisk oksekød og malkes gårdmælk. Kornet bruges til mel, brød og ikke mindst Thy Whisky, som produceres på gården. Og nu produceres også malt af gårdens korn til de danske mikrobryggere og -destillerier.

Gyrup er en slægtsgård igennem syv generationer. I dag arbejder to generationer sammen på slægtsgården. Gården drives af økobonde Nicolaj Nicolajsen, mens hans to svigersønner Andreas Poulsen og Jakob Stjernholm har whisky- og maltproduktion på gården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Unikke ingredienser til nye øl

I årevis har Nicolaj Nicolajsen eksperimenteret med dyrkning af forskellige økologiske kornsorter, både gamle og moderne sorter, som byg, spelt, rug og emmer, som han dyrker på markerne i eller lige omkring Nationalpark Thy. På gården etablerer familien nu deres eget økologiske gårdmalteri, som giver yderligere muligheder for at lave nye ingredienser til øl.

- Vi har fantastisk klima til dyrkning af maltbyg i Danmark, men langt det meste byg er af samme få sorter, og ender på få fabrikker, hvor størrelsen alene ikke muliggør variation i smagen. Ved at have hånd om det hele på gården, fra valget af sorter, dyrkning i marken, maltning og ristning, kan vi sammen med bryggerne udvikle helt unikke ingredienser til den øl der skal brygges, og det giver nye muligheder når det gælder smag, fortæller Andreas Poulsen fra Gyrup.

Allerede nu produceres malt af gårdens byg og hvede, og samtidig eksperimenteres der med ristning af kornet, som bruges i gårdens egen Thy Whisky, og af bryggerier og -destillerier landet over.

Jager smagsoplevelser

Lige netop i jagten på de særlige smagsoplevelser har brygmester Antoni Madsen fra Thisted Bryghus fundet stor inspiration i Gyrups økologiske korn.

- Ved at anvende økologiske malte fra Gyrup, og nedtone humlen er det muligt at komme på noget af det tætteste på en "traditionel" øl, man kan komme. En "ægte" øl, om man vil, baseret på tradition og omhu og respekt for de naturgivne kvaliteter og aromaer i kornet. Det er fantastisk, fagligt udfordrende og tilfredsstillende at realisere potentialet i de fine økologiske malte fra Gyrup. Vi har gjort os meget umage med at give rugen og spelten den fineste rolle i vores nye økologiske øl. Humlen er nedtonet i de to øl, øllene for i stedet at give kvaliteterne i henholdsvis spelten og rugen mulighed for at udvikle deres fulde potentiale, siger Antoni Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gyrup leverer både økologisk malt, rug og spelt til Thisted Bryghus" to nye økologiske øl i 2018 - ØL Rug og ØL Spelt.

Helt egen ristning

På gården i Thy laver de deres helt egen ristning af malt og korn, der med til at give øllet ekstra karakter.

Hver slags korn behandles individuelt inden den bruges til øl. For eksempel er rugen ristet for at fremhæve dens smag, mens den umaltede spelt bruges friskvalset med skaller for at få en frisk kornsmag med i øllen.

Spelt er en af de gamle kornsorter, som har været brugt til ølbrygning gennem årtusinder. Rugen har vi ligeledes kendt og elsket gennem hundredevis af år. Smagsmæssigt er det to øl, som er fyldige og velsmagende, og som er mere præget af malt end af humle.

Mørk Rug er en fyldig ale med lidt krydrede noter og lidt syrlighed fra rugen. Øllet har en smuk rødbrun farve. Gylden Spelt er en friskere og lettere øl med en let krydret karakter fra overgæren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er meget stolte af de to øl, som er et oplagt valg til frokosten eller en lettere middagsret, og et ægte bevis på et godt lokalt samarbejde, slutter brygmester Antoni Madsen.