Af Dan Bjerring

Der er bitterhed grænsende til vrede i det socialdemokratiske bagland, fordi dyrskuet i Roskilde har besluttet at bryde en mangeårig tradition for at invitere en minister til åbningen af dyrskuet.

Tidligere fødevareminister Mette Gjerskov undrer sig meget, men vælger alligevel at deltage i dyrskuet - dog sammen med fagbevægelsen, og ikke til fine skåltaler og frokost:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I betragtning af alle de hjælpepakker, landbruget har modtaget fra regeringen under rød ledelse, finder jeg det småligt, at man ikke inviterer en minister ved åbningen i år. Regeringen har hele vejen igennem anerkendt og hjulpet landbruget som et vigtigt eksporterhverv for Danmark, siger Mette Gjerskov.

Mærkeligt

Hun sender en slet skjult trussel til landbruget om konsekvenserne af den udeblevne invitaiton til ministrene:

- Landbruget må jo selv overveje, om det er klogt at vende regeringen ryggen. Jeg talte ved åbningen som fødevareminister, selvom vi havde vores uoverensstemmelser. Det er især mærkeligt, når mange stemmer i landbruget netop anerkender det store arbejde, regeringen har lagt herhjemme og på eksportmarkederne. Det er ingen skam at blive væk, når man ikke er inviteret, så jeg har ingen problemer med at springe pindemadderne over. Tværtimod er jeg glad for, at jeg er inviteret af fagbevægelsen 3F og NNF. Jeg vil selvfølgelig benytte lejligheden til at opfordre landbruget til at benytte dansk arbejdskraft - og danske løn- og arbejdsvilkår, siger Mette Gjerskov.

Passe på miljøet

Hun erkender, at der indtil nu ikke har været talt ret meget landbrug i valgkampen.

- Det er ærgerligt, fordi regeringen har gjort meget for landbruget. Derfor er det småligt ikke at invitere vore to ministre til dyrskuet i betragtning af, hvor meget de har gjort for landbruget. Selvfølgelig er der delte meninger, men der er ingen delte meninger i forhold til, at landbruget yder en kæmpe indsats i forhold til samfundsøkonomien, og vi alle vil landbruget. Vi er så bare nogen, der mener, at vi også skal passe på miljøet, og at der skal være en ordentlig balance mellem landbrug og miljø. Men det ændrer ikke ved, at landbruget er et vigtigt erhverv for vores land, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan blive dyrere

Maskinbladet beder også direkte Mette Gjerskov om en kommentar til kendelsen omkring dyrkning af randzonerne, hvor de anklagede landmænd blev pure frikendt, og der siger hun:

- Jeg kan ikke sige ret meget om det, fordi jeg ikke længere sidder i ministeriet og kan følge med i sagerne. Men politikere og domstole skal holde sig fra hinanden, så der er ikke andet for ministeriet at gøre end at tage domstolsafgørelserne til efterretning. Så vidt jeg har forstået, er der flere sager undervejs, og i sidste ende må man gøre boet op. Lov er lov, og lov skal holdes. Mener domstolene, at der er problemer med randzoneloven, må den laves om. Kan man ikke nå miljømålene med randzonerne, må man finde en anden løsning, og det kan godt være, at det kommer til at koste landbruget mere end randzonerne. Jeg kan ikke diskutere dommen, for vi kan ikke blande os i domstolenes arbejde, siger Mette Gjerskov og peger i øvrigt på, at randzonerne blev indført af Venstre.