Første januar overtog parret Bjarke Jensen og Hester Callaghan forpagtningen af den økologiske bedrift Yduns Have på Samsø.

Og for 27-årige Hester Callaghan og 23-årige Bjarke Jensen, er det en drøm der går i opfyldelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det passer os virkelig godt, at få muligheden for at overtage forpagtningen. Vi glæder os virkelig meget til at komme godt i gang, siger Bjarke Jensen.

Parret mødte hinanden på grundforløbet på Kalø Økologiske Landbrugsskole i 2014 og har siden arbejdet hen imod at skulle etablere sig som landmænd. Og da muligheden bød sig for at udleve drømmen på Samsø, slog de til. Og i første omgang har de skrevet under på en femårig forpagtning af det 15 hektar store landsted, Yduns Have, på Samsø.

- Vi kaster os ind i projektet 100 procent. Og vi tror fuldt og fast på, at vi kan få det til at lykkes og gå op i en højere enhed. Derfor er vi også gået ind i det med det perspektiv, at vi skal være her i mange år. Flere afgrøder tager længere tid at etablere end vores forpagtning strækker sig over i første omgang, så hensigten er helt sikkert at vi skal blive her længere og udvikle Yduns Have i mange år, siger Hester Callaghan.

Umiddelbart var det ikke landbrug der lå først for, for det unge par. Hester Callaghan har en bachelor i Statskundskab fra Aarhus Universitet, og for Bjarke Jensen, som kommer fra et landbrug på Hjarnø, lå det heller ikke i kortene, at det var i landbruget, fremtiden lå.

- Jeg tror umiddelbart, at min far gerne havde set, at jeg havde fået mig et almindeligt arbejde. Men efter at vi har snakket det igennem, så bakker mine forældre os 100 procent op, og synes det er et super spændende projekt, siger Hester Callaghan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mine forældre har en slægtsgård på Hjarnø, og det har været en mulighed, at jeg har skullet overtage på et tidspunkt. Umiddelbart er det dog ikke noget, jeg har haft så meget lyst til. Så derfor er det måske lidt atypisk, at jeg nu skal forpagte en ejendom på Samsø, forklarer Bjarke Jensen.

Fællesskab i højsædet

Yduns Have er ejet af Jordbrugsfonden SamsØkologisk og Samsø Økojord. Jorden har været drevet økologisk siden 1987 af de tidligere ejere Ingvar og Else og sidst Johannes Find Loeb som forpagtede gården fra 2014 til 2016. Johannes var den første forpagter af gården og var med til at stifte navnet Yduns Have. Og det er også på Kalø Økologiske Landbrugsskole, at kontakten mellem en af Johannes Find Loebs tidligere medarbejdere, Frederik Sahlin og det unge landmandspar opstod i forbindelse med landmandsparrets praktikførløb på Stengården på Sjælland.

På bedriften Yduns Have, dyrkes der økologiske grøntsager, frugter og økologiske æg. Varerne sælges på gårdens egne gårdbutik, gennem et abonnementsbaseret koncept som kaldes CSA (Community Supported Agriculture) som i al sin enkelthed går ud på, at forbrugeren køber et abonnement på friske grøntsager, som kan hentes på gården en gang om ugen.

- Vi tror på, at det er fremtidens løsning for en del af landbruget. Forbrugerne efterspørger i høj grad lækre, sunde fødevarer produceret med omtanke i balance med naturen. Det er værdier, vi lægger meget vægt på, så det vil også være grundstenen i det landbrug, vi kommer til at arbejde med på Samsø, siger Hester Callaghan.

Og lige præcis den tætte kontakt og dialog direkte med forbrugeren er afgørende for det unge landmandspar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for os, at vi har vores kunder helt tæt på. Derfor er vores landbrug altid åbent for besøgende, som synes det er spændende at se, hvordan vi arbejder. Uden at vi skal slå os op på at være besøgsgård. Vi ser det mere som en fødevareproduktion, hvor forbrugerne altid er velkomne, forklarer Bjarke Jensen.

Helt forkert kurs

For det unge landmandspar virker den udvikling, dansk landbrug for tiden er inde i helt absurd. Landbrugene bliver færre og samtidig større og større. Det bliver store virksomheder med fokus på at producere svin, mælk og korn.

- Landmændene er kommet alt for langt væk fra det, de er der for. Nemlig at producere smagfulde, sunde og indbydende fødevarer på en bæredygtig måde. Og der spiller strukturudviklingen en stor rolle. Landmændene bliver effektive producenter af råvarer til andelsselskaberne i stedet for at lave mad til danskerne. Det er en stor udfordring, siger Bjarke Jensen.

Samtidig betyder landbrugenes størrelse, at det bliver stadigt sværere at etablere sig på tradtionel vis med køb af en ejendom som i mange tilfælde koster store tocifrede millionbeløb at købe. Og det er ikke nødvendigt, mener de unge landmænd.

- Den strukturudvikling der er i gang, er vi nødt til at vende på hovedet. For det kan sagtens lade sig gøre at drive et rentabelt landbrug i langt mindre målestok end de størrelser, man ser rundt omkring. Det stiller dog nogle andre krav til os som landmænd, siger Hester Callaghan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Etableringsomkostningerne ved at forpagte Yduns Have er også langt lavere end de summer, man skal betale for at købe et landbrug, som har en hvis størrelse. 600.000 kroner har været parrets startkapital, og ifølge de beregninger, parret har lavet før underskriften blev sat på kontrakten, så kommer driften til at gå i nul i år ét, og derefter skal der generes overskud på bedriften. En målsætning, parret mener er meget realistisk.

- Det tror vi meget på. Vi har mange ting i søen allerede, som gerne skal være med til at udvikle vores forretning. Vi er i kontakt med flere skoler og efterskoler, som er meget positive i forhold til at lave faste aftaler om levering af frugt og grønt, så vi bygger videre på den i forvejen gode platform, Yduns Have har, siger Bjarke Jensen.

På sigt håber landmandsparret at udvide bedriften med enten kvæg eller får.