Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Krones pillepresser viser sig frem i Danmark

Af Morten Damsgaard - 27. jul. 2017 KL. 07:08

  • ww257710_1
  • ww257710_2
  • ww257710_3
  • ww257710_4
  • ww257710_5

Tyske Krone Premos 5000 pillepresser er netop nu i Danmark for at vise sit værd.

På Agritechnica 2015 modtog Krone de berømte Guld-medaljer for Krone Premos 5000 pillepresseren og siden har Krone brugt tiden på at forfine og videreudvikle på konceptet, hvor halmen ikke presses til almindelig halmballer, men derimod piller som anvendes direkte som brændsel i stokerfyr eller som foder til dyr

I går viste den danske Krone importør, Brøns Maskinimport presseren til en halm demonstration ved Odder Maskinstation, og interessen for Premos-presseren var meget stor.

- Vi har haft en stor efterspørgsel på pillepresseren, så vi er rigtig godt tilfredse med, at vind og vejr har gjort det muligt at vise presseren frem i dag til forholdsvis mange interesserede, fortæller Claus Fey, produktchef hos Brøns Maskinimport, som foruden pillepresseren viste en række andre pressere frem i BigPack-serien af firkantballer fra minibig over fladballer til de tradionelle bigballer.

Opdateret på flere punkter

Sammenlignet med traditionelle pressere har Krone Premos 5000 en ret beskeden kapacitet på cirka fem ton i timen. Pillerne presses med et tryk på 2.000 bar. Det høje tryk får temperaturen i materialet til at stige til cirka 80 grader celsius, og det er der ikke ændret ved.

- Dog er hele presseren gjort væsentligt kraftigere med blandt andet en ny og forstærket gearkasse, fortæller Claus Fey.

Presseren er også opdateret med en boogie undervogn, som primært skyldes vægtgræsen for en enkelt aksel, som var svært at underholde i Tyskland.

- Der er også sat centralsmøring, ekstra køling, ny stenfælde ved pick-up samt en række andre detajler, som viser, at maskinen er ved at være klar til endelig produktion og komme ud til kunderne, fortæller den danske produktchef.

Flere formål

Piller af halm har en vægtfylde på 600-700 kg/kubikmeter, hvilket er tre til fire gange så meget som halm i baller.

Tyske Krone fortæller, at det gør det lettere at transportere pillerne og 2,5 kg. halmpiller har samme brændværdi som en liter fyringsolie.

I halmskåret kræver presseren knap 400 hestekræfter og har en kapacitet på fem ton i timen. Fremkørselshastigheden er dermed op til to kilometer i timen.

- Vi har dog også mulighed for at benytte presseren uden for høstsæsonen, da der kan monteres et fødebord på presseren med plads til seks bigballer, og dermed kan Premos 5000 også fungere som en standionær maskine om vinteren eksempelvis, fortæller Claus Fey.

Halmen skal have en fugtighed op til maksimalt 15-17 procent, inden det bliver for svært for presseren at lave piller, og kommer vandprocenten under 10 tilsætter den vand, for at klemme halmen ordentligt sammen til piller.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame