Landbruget skal i fremtiden levere bedre tal på klimabundlinjen. ØkologiRådgivning Danmark (ØRD) har et godt bud på, hvordan økologer kan gøre det og få både økonomisk og klimamæssig gevinst ud af det. Værktøjet hedder Klimahandlingsplan, og ØRD har nu etableret et team af fire klimarådgivere, der tilbyder mælkeproducenter en rådgivningspakke til en fast pris.

Landmandens egen plan

Der findes forskellige tilbud om klima- og bæredygtighedstjek på markedet, men Klimahandlingsplan, der er udviklet sammen med Økologisk Landsforening, kan noget helt særligt, mener Erik Kristensen fra ØRD's klimateam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er Klimahandlingsplanens konkrete tiltag, som landmanden selv vælger og skriver under på at gennemføre, der gør hele forskellen. Både fordi landmanden har ejerskab til planen, og fordi den anviser helt konkrete handlinger, han kan sætte i værk straks, siger den erfarne klimarådgiver, der bl.a. har lavet klimahandlingsplaner for Thises leverandører det seneste år.

Også en god forretning

Pakken, der koster 11.750 kr., indeholder et bedriftsbesøg med en beregning af den nuværende klimabelastning fordelt på kilder, rådgivning om klimatiltag, en handlingsplan med konkrete forslag og en beregning af effekten. Det er muligt at tilkøbe opfølgning på handlingsplanen.

Erfaringerne viser, at økologiske kvægbrug typisk reducerer udledningen af klimagasser med 8-10 procent, når de gennemfører tiltag, der optimerer hverdagens management. Det er typisk også en god forretning, fordi mange tiltag bidrager til en mere effektiv omgang med ressourcerne på gården.

En af de økologiske mælkeproducenter, der oplever og lægger vægt på det, er Gert Hansen, der driver Brunsminde ved Give med 360 jerseykøer og lige så mange hektar. Hans klimahandlingsplan indebærer at skifte til LED-lys, afgasse gødningen i biogasanlæg samt optimere grovfoderproduktionen, så han ikke skal købe så meget korn og kraftfoder.

- Det har en direkte positiv virkning på driftsøkonomien, og når både klima og økonomi kan gå hånd i hånd, er det da bare med at komme i gang, siger Gert Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det griber om sig

Tiltag, der mindsker klimabelastningen, sætter tit gang i en klima-kædereaktion, hvor én ændring fører andre med. Ofte påvirker arbejdet med klimaoptimering hele bedriftens strategi.

- Landmænd ved godt, at vil de have bedre sædskifter, højere udbytter og lavere omkostninger, må de investere i det. Kun hvis man vil ændre sin praksis, skaber man bedre resultater, konstaterer Erik Kristensen.