Mourits Rahbek er ejer af en større svineproduktion ved Lem nær Ringkøbing. Her har han en produktion, som kan følge med i landsgennemsnittet for produktionsresultater.

I farestalden har man haft mange små og svagtfødte grise. Efterhånden som antallet af totalfødte grise er vokset, har driftsleder Franziska Petersen kunne se, at søerne får flere helt små grise. Nogle kuld er alle grise mindre, men for det meste er det blot et par helt små grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil skyde på, at det er minimum 15 procent af vores fødte grise, som er så små, at de har det svært i starten, siger Franziska Petersen,

Siden Mosegaarden i december sendte en prøvekasse med et nyt produkt, PigAlive, ud til Franziska Petersen, har alle de små og svage grise fået et skud ekstra energi ind i munden.

- Vi kunne med det samme se en forskel. De små grise fik ligesom mere energi, fortæller hun.

Når grisene fødes, er det en kamp mod tiden. Det er vigtigt, at de kommer hurtigt i gang med at die hos soen og samtidig må de ikke miste for meget kropsvarme. Den kamp kræver energi fra grisen, hvilket er det, som Pigalive som blandt andet består af æggeprotein, hjælper med.

- Alle de mindste grise, får et skud PigAlive i munden lige efter fødslen. Det hjælper dem med at komme i gang med at die, fortæller Franziska Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden de tog PigAlive i brug, er dødeligheden faldet med godt en procent, og Franziska Petersen er slet ikke i tvivl om, at det netop skyldes den ekstra energi til de små grise.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 5. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.