Eksporten af økologiske varer fra Danmark vokser eksplosivt. Der blev således solgt danske øko-varer til udlandet for 2,4 milliarder kroner i 2016, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er den største vækst nogensinde i kroner og øre og svarer til 23 procents fremgang på ét år. Dansk økologi er så eftertragtet på eksportmarkederne, at øko-eksporten vil runde tre milliarder allerede i 2018, vurderer Økologisk Landsforening. Det skriver Økologisk Landsforening.

Økologisk mælk, smør og æg til tyskerne, økologiske skinker til franskmændene, øko-frugter og grøntsager til svenskerne og økologisk modermælkserstatning til kineserne. Den voksende appetit på dansk økologi hos forbrugerne i udlandet, får den danske øko-eksport til at buldre derudaf. Der blev således eksporteret danske øko-varer for 2.447 millioner kroner i 2016, hvilket er en stigning på 23 procent på et år, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed er den danske øko-eksport mere end fordoblet på fire år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forbrugerne verden over køber mere og mere økologi, og det er de danske øko-virksomheder gode til at se mulighederne i. Danmark er kendt for at være verdens førende økologination, og de økologiske producenter og virksomheder er innovative og tilbyder et meget bredt udvalg af spændende økologiske kvalitetsvarer. Derfor er dansk økologi eftertragtet på både nære og fjerne eksportmarkeder, siger Pernille Bundgaard, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

Den økologiske eksportvækst har de seneste år oversteget forventningerne, og Økologisk Landsforening vurderer nu, at øko-eksporten vil nå tre milliarder kroner allerede i 2018.

- Når de danske virksomheder sælger flere øko-varer i udlandet skaber det jobs og vækst herhjemme, og samtidig er det med til at motivere flere danske landmænd til at lægge om til økologi i øjeblikket - til gavn for naturen, grundvandet og dyrene. Den meget positive udvikling i eksporten vil fortsætte i de kommende år, og derfor er det rigtig positivt at mange landmænd i øjeblikket er ved at lægge om til økologi, siger Pernille Bundgård.

Også importen af økologiske varer steg markant - med 34 procent. Det er ifølge Økologisk Landsforening et udtryk for, at produktionen af primært frugt og grønt i 2016 ikke kunne følge med den voksende efterspørgsel.

Sætter rekord og forventer yderligere vækst

Den økologiske eksport steg på tværs af varegrupper. Særligt økologisk kød, mejeriprodukter og æg samt kornprodukter steg markant - ligesom eksporten af modermælkserstatning til Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyskland er fortsat det største eksportmarked for danske øko-virksomheder og står således for 39 procent af den samlede eksport. Derefter kommer Sverige (19 procent), Kina (12 procent) og Frankrig (8 procent).

En af de danske øko-virksomheder, der øjner eksportpotentiale på disse markeder, er Danmarks største producent af økologisk kød, Friland.

- Vi har sat eksport-rekord i 2017 og forventer yderligere vækst i 2018. Der kommer stadig flere økologiske producenter til, ligesom flere også udvider deres produktion. Så vi vil også kunne imødekomme den voksende efterspørgsel fra eksportmarkederne i de kommende år. Det er på det tyske og franske marked, vi ser det største potentiale i øjeblikket, men vi håber, at også andre europæiske markeder som Sverige, Italien, Belgien og Holland vil komme til at fylde mere i statistikken. Ligesom der på lang sigt også er muligheder i Asien, siger Henrik Biilmann, direktør hos Friland.