Åbenhed i landbruget, erhvervets image, dyrevelfærd og et varieret arbejdsliv er nogle af de temaer, som fylder hos 22-årige Martin Jes Todsen, når han skal forklare, hvorfor han har valgt at uddanne sig som agrarøkonom.

Han er først uddannet faglært landmand fra Gråsten Landbrugsskole og nu i gang med ledelsesuddannelsen på Jordbrugscenter Århus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jeg er færdig til sommer, er det meningen, at jeg skal arbejde hjemme i min fars bedrift med 170 årskøer og køres i stilling til at overtage gården på sigt, fortæller Martin Todsen.

Planerne for generationsskifte har ligget i skuffen i mange år og har hele tiden været målet med uddannelsen for Martin Jes Todsen.

- Det er meget arbejdet med dyrene, der giver mig glæde. Det er vigtigt for mig, at de har det godt og trives. Det giver stor arbejdsglæde. Det frister også, at arbejdet er så varieret. Jeg er ikke til et stillesiddende kontorarbejde, men trives godt med skiftende opgaver ude og inde, fortæller Martin Jes Todsen.

Red din egen kalv

Martin Jes Todsen har netop afleveret sit projekt i I gang for én million, som har titlen Blæsbjerg Oksekød. I projektet vil han redde Jersey-kalvene fra aflivning og i stedet fede dem op til lækre bøffer.

- Studene bliver normalt ikke brugt til kødproduktion, fordi de ikke vokser særlig hurtigt. Men jeg vil lade dem vokse frem til de er 28 måneder, og give forbrugerne mulighed for at følge kalvenes opvækst, besøge dem i stalden og give dem navne. Forbrugerne skal kunne følge deres kalv fra fødsel frem til køledisken, hvor de kan finde lige præcis deres kalv, fortæller en begejstret agrarelev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dyrevelfærd er meget vigtig for mig og for forbrugerne. Og det skærer i mit hjerte, at kalvene skal aflives, bare fordi der ikke er nok penge i produktionen, siger 22-årig Martin Jes Todsen, der tror på, at projektet kan komme i gang for en million.

- Tyrekalvene er billige i indkøb, ja nærmest gratis. Hjemme har min forældre en stald og lidt jord lige ved siden af, jeg kan leje, så jeg skal ikke ud i de store investeringer, fortæller Martin Jes Todsen.

Pas på jorden

Projektet er kun tanker på et papir og et uddannelsesprojekt, men mange af de overvejelser, Martin Todsen, har formuleret om dyrevelfærd og åbenhed i stalden, er også temaer, han vil føre ud i virkeligheden på gården Assenholm i Aabenraa.

I projektet får forbrugerne mulighed for at købe rettigheder til en Jersey-kalv, som de kan følge gennem besøg på gården og gennem Facebook.

- Jeg går ind for åbenhed i landbruget. Jeg tror ikke, jeg vil føre alle tanker i projektet ud i virkeligheden, men måske vil jeg skifte tankerne om brugen af Jersey-kalvene ud med sortbrogede tyrekalve, fortæller Martin Jes Todsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den fædrene gård i Aabenraa bliver ikke drevet økologisk, men Martin Jes Todsen gør sig mange overvejelser om påvirkning af miljøet.

- Miljø er en vigtig faktor, da verden kun lever en gang, og når den er væk, ja, så er vi og alt andet levende nok heller ikke til stede. Derfor er det vigtigt, at man tænker på naturen og dens omgivelser, når man starter en produktion. Derfor vil jeg prøve at være så miljørigtig som muligt, skriver Martin Jes Todsen i sit projekt.